Home / zwaard van ommerschans ook in ommen en nieuwleusen te bezichtigen

zwaard van ommerschans ook in ommen en nieuwleusen te bezichtigen

Het Streekmuseum en het Tinnen Figurenmuseum in Ommen hebben er elk één. Museum Palthehof in Nieuwleusen heeft het derde exemplaar, plus de mal in eigendom. De heer Hendrik Schoemaker (97 jaar) heeft in 1990 de mal vervaardigd waarmee de bronzen afgietsels in Zwolle zijn gemaakt. De drie replica’s zijn in opdracht van het bestuur van ‘De Darde Klokke’ gemaakt – opdat het zwaard niet vergeten zou worden in Ommen.

Op 8 november 1991 zijn de replica’s overhandigd door mevr. Drijber, toenmalig wethouder in Ommen, aan de directeuren van het Tinnen Figuren museum, het Oudheidkundig museum, en aan dhr. Hendrik Schoemaker, vanwege het vervaardigen van de mal een exemplaar voor zijn Oudheidkamer.  De drie replica’s – het woord zegt het al – zijn niet te onderscheiden van het echte zwaard van Ommerschans in Leiden.

Lees ook

Leren breien en haken

NIEUWLEUSEN – Sinds de versoepeling van de coronamaatregelen is het weer mogelijk om te (leren) …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.