Nu gaan we dus allerlei pogingen doen mensen te benaderen op een neutrale wijze. Op stations en vliegvelden wordt het nu ‘beste mensen’, bij de ingang van een vliegtuig ‘welkom beste vluchtdeelnemer’, in de trein ‘u zit in het verkeerde treinstel passagier’.
Bij kinderen laten we de aanspreektitel helemaal weg en zijn ze ‘zeg jij’ geworden. Is het de komkommertijd of een bewuste actie, die we wettelijk gaan invoeren. En wordt het mondiaal? Krijgen we nu drie verschillende toiletten in openbare gebouwen? En hoe typeren we die? We kunnen ook de communistische gebruiken hanteren, als kameraadski en bij de aanhef in een brief wordt het als vanouds L.S. Geen personificatie meer, we zijn als aangesprokene gelijk. Hij en zij is verleden tijd, we zijn onzijdig geworden, HET. En waarom? Om mensen, die we nu homo’s of lesbiennes noemen niet voor het hoofd te stoten. Vooral in de tijd dat ze nog niet helemaal zeker zijn van hun gevoelens is het direct vaststellen van meisje of jongen veel te dwingend. Zij moeten de tijd hebben om met zich zelf in het reine te komen. Ook transgenders, die zowel als zijn, hebben het moeilijk.
Neem Maarten/Maartje van het Hart. Nu zij weer hij is, wordt de H van heren weer bezocht. Met pruik en in vrouwenkleding wordt het lastig.Je bent volgens je geslacht man, maar je keuze van kleding bepaalt dan toch de D van dames.
Nee, ik bedoel zeker niet deze omslag van benadering te ridiculiseren, daar is het te ernstig of te gevoelig voor. Maar het item behoeft wel de nodige aanpassingen in de maatschappij. En zo’n omslag is lastig, moeilijk en problematisch. Daar moeten we met z’n allen aan gaan wennen en werken. Het zal in het begin nog niet mondiaal zijn hè. Ik zie Trump nog niet zeggen ‘Fooks, from now on she/he is no longer allowd.’ Wat gaat er een werk in de wereld komen zeg. Alles moet worden veranderd. Hoera, de economie stijgt met het invoeren van al die wijzigingen. Ieder voordeel hepsunadeel!
Antoinette