ommenaar peter rietveld met oorlogsveteraan naar kosovo

  “Ik vond het best een eer dat Joey mij vroeg om mee te gaan. Wat in de Kosovo-oorlog is gebeurd, is niet te beschrijven. In Skenderaj/Srbica zijn meerdere gezinnen vermoord. In drie dagen tijd. De kogelgaten zitten nog in de huizen. We praatten met twee zonen waarvan de ouders omkwamen en twee kleinkinderen waarvan de opa en oma vermoord zijn. Ik vind het ongelooflijk hoe vergevingsgezind deze mensen zijn.”

  De ploeg ging op zoek naar het basiskamp van KFor in Prizren. Peter: “Hier was Joey gelegerd. Na lang zoeken vonden we overblijfselen van wat eens het basiskamp was. Een zeer emotioneel moment voor Joey daar. De hele missie passeerde bij hem de revue. Het was een teleurstelling dat het basiskamp niet meer daar was (resten van prikkeldraad lagen nog her en der). Op een deel van het toenmalige terrein staan nu huizen. De Kosovaren werken hard aan de wederopbouw.”

  Ze bezochten een schooltje, dat tijdens de oorlog zo goed als verwoest werd. De veteranen hadden het destijds gerenoveerd. Ook hier een teleurstelling: de school was nu een bouwval. Peter vervolgt: “In Djakovica werden zo’n 1200 mannen uit hun huizen gesleept en op gruwelijke wijze vermoord. Ook waren daar scherpschutters om vanaf de heuvel waar wij zaten, met uitzicht over de hele stad, mensen te vermoorden. We maakten kennis met een Kosovaars gezin waarvan de vader omkwam. Een zeer ontroerend verhaal.”

  Peter is diep onder de indruk van alles. “Wat zijn de Kosovaren de Nederlandse veteranen dankbaar voor wat ze deden. Ze zien ze als echte helden! En dat zijn ze ook!” Het leukst dat hij zich herinnert, is het verhaal van een jonge Kosovaar. “Die wist alles van FC Twente. Hij wist de namen van de twee Kosovaarse voetballers die bij Twente spelen. Ook in Kosovo een stukje FC Twente dus.. ” grinnikt Peter.

  Oorlogsveteraan
  Joey van der Weijden (36) is verzorgende IG bij de Zonnehuisgroep IJssel-Vecht én oorlogsveteraan. Joey werd op zijn achttiende uitgezonden naar Afghanistan en Kosovo. Hij vertelt zijn verhaal in 2016 tijdens de Nederlandse Veteranendag. Militairen gaan op buitenlandse missie, vaak jong en niet bekend met het gebied en nauwelijks beseffend wat hun te wachten staat. En dan staan ze opeens in een oorlogsgebied waar de grens tussen leven en dood dun is. Ze moeten vertrouwen op elkaar. Eenmaal uit dienst gaan ze op in de burgermaatschappij. Anoniem. Hun verhalen klinken hooguit nog in reünies. Veteranen hangen niet de held uit.

  Oud-journaallezer Gijs Wanders, aanwezig op de Veteranendag, is geïntrigeerd. Hij wil meer gehoor geven aan de verhalen van de veteranen en een documentaire over ze maken. Gijs vraagt Joey voor filmopnames terug te gaan naar Kosovo, vergezeld van een huidige collega. Peter Rietveld (60), Joeys manager, die onder meer voor De Hoekstee werkt, wordt benaderd om mee te gaan. Peter is van harte bereid om hier aan mee te werken, en eind mei 2017 keert Joey samen met Peter terug naar Kosovo. Op het strijdtoneel van toen vertelt Joey aan Peter wat zijn ogen zien, wat hij geeft gevoeld en wat hij heeft meegemaakt.

  Herhaling documentaire MijnMissie|Kosovo: 1 augustus NPO2 11.05 uur. Ook online te bekijken.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.