Home / netwerkdag groene loper nat maar inspirerend

netwerkdag groene loper nat maar inspirerend

De Groene Loper Vechtdal stond centraal en daarom was er voor vertegenwoordigers van de provincie, van Landschap Overijssel en van verschillende groene initiatieven uit heel Overijssel een fietstocht uitgezet langs inmiddels gerealiseerde projecten. Betrokkenen bij die projecten gaven er tekst en uitleg over. Eerder op de dag mochten de projectleiders van de Groene Lopers van onder andere Almelo, Enschede, Deventer en IJsselland tijdens een korte pitch vertellen over de stand van zaken van hun Loper.

Gekozen was door projectleider Miriam Gerrits van de Groene Loper Vechtdal voor Ommen omdat daar meerdere initiatieven op fietsafstand van elkaar liggen, maar ook in Dalfsen, Hardenberg, Balkbrug en Lutten hebben buurtverenigingen projecten gerealiseerd om het Vechtdal groener te maken. Door de provincie zijn vouchers beschikbaar gesteld, indien er van een goed idee en van samenwerking sprake was.

In Ommen werden buiten de bebouwde kom de Ommermars en het Cultuurhistorisch monument in Varsen bezocht, daarna werd het bijen- en insectenhotel bij de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt bewonderd. Arend Spijker van de Werkgroep Duurzaamheid van deze kerk gaf er een toelichting over. De deelnemers waren diep onder de indruk en dat is niet zo verwonderlijk, want het robuuste hotel is zo’n 2,5 meter hoog met ontelbaar veel kamers. “Het is echt een 5-sterrenhotel,” klonk het van alle kanten. De kerk heeft, als eerste kerk in Ommen, het landelijke predicaat ‘Groene Kerk’ gekregen en is actief bezig met het groener en duurzamer maken van het gebouw en de ruimte eromheen. Er wordt volop gewerkt aan het natuurlijker maken van de tuin ter bevordering van de biodiversiteit.

Inmiddels was het wat droger geworden en werd Openluchtbad Olde Vechte aangedaan.. Jan Veldman, gepassioneerd vrijwilliger van het zwembad, leidde de groep trots rond en vertelde wat er in het beleid met betrekking tot groen veranderd sinds vorig jaar is: “We maaien minder en een 1,5 meter brede strook langs de Vechtarm wordt helemaal niet meer gemaaid; brandnetels mogen rustig bliven staan. Daarnaast hebben we zaad gestrooid en vaste planten en struiken neergezet, die zorgen voor kleur en voor vlinders heel aantrekkelijk zijn.”

De afsluiting vond plaats bij de Kinderboerderij waar de bijenstal van de Bijenvereniging Ommen is gerealiseerd en waar aan de vlindertuin van VNM Vechtstreek nog wordt gewerkt. Een paar ontsnapte geiten van de Kinderboerderij had het niet kunnen laten van een paar jonge plantjes te proeven, maar dat mocht de pret niet drukken. Alle drie de organisaties, die samenwerken op het terrein van de Kinderboerderij, hebben vouchers gekregen van de provincie. “Wij hebben er imkerpakjes voor kinderen van aangeschaft”, vertelt Gert-Jan Spijker van de Bijenvereniging, “en dat is een groot succes. Sommige kinderen zijn panisch van alles wat vliegt en zoemt, maar wij leren ze dat dat echt niet nodig is.” Deelnemers wisselden nog wat ervaringen uit en waren unaniem van mening dat het een inspirerende dag was geweest.

Lees ook

Het Boek van de Week

Cormoran Strike is op bezoek bij zijn pleegouders, tevens oom en tante, in Cornwall. Hij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.