molendag in molenstad ommen

  Bij alle vijf molens zijn deze dag leuke activiteiten. Ook is een fietsroute uitgezet tussen de deelnemende molens. De officiële opening van de Ommer Molendag is ‘s-morgens om 10.00 uur bij de Konijnenbeltsmolen aan de Zwolseweg 5 in Ommen waar ook het resultaat te zien is van de inzendingen van de fotowedstrijd “Wie fotografeert de Ommer molens het mooist”. Bovendien is in de Konijnenbeltsmolen de expositie ‘Kunst onder de Wieken’ te bewonderen. De Molendag wordt gehouden op elke eerste zaterdag van augustus.

  Alle vijf molens in de gemeente Ommen zijn gratis te bezoeken. Bij de Besthmenermolen aan de Hammerweg draaien behalve de molenwieken ook een antieke dorsmachine en zorgen warme bakkers voor ambachtelijk gebakken broodjes en koek. Dit alles omlijst met oud-Hollandse muziek van draaiorgel “Paul Rubens”. Dit stuk cultuurgoed is bijna uit het straatbeeld verdwenen, maar dankzij de familie De Wilde heeft Klaas Herman Hagels uit Dedemsvaart dit orgel weten te restaureren.

  Bij molen Den Oordt staat een mobiele houtzaag opgesteld. Deze verzaagt boomstammen tot planken. Het moet de herinnering naar boven halen van de oude windmolen Den Oordt die in 1824 eerst als houtzaagmolen heeft gediend. Later ging de molen over op het malen van graankorrels tot meel. Ook hier is een orgelman met een eigen gebouwde draaiorgel en worden oude ambachten weer tot leven gebracht. Bovendien kunnen de bezoekers van de Ommer Molendag gratis het Streekmuseum bezoeken. Bij de molen Den Oordt kan men zich met paard en authentieke boerenwagen naar molen De Lelie laten vervoeren. Bij Besthmenermolen en molen Den Oordt zijn voor de kinderen springkussens en bij alle molens krijgen de kinderen een molentjes om zelf in elkaar te zetten. Wie de Ommer Molendag sportief in wil vullen kan dat doen met een wandel- of een fietsroute, die bij alle molens starten.

  Molenstad Ommen
  De Konijnenbeltsmolen en de Vilsterse Molen zijn eveneens open met extra activiteiten, ondanks dat beide molens als gevolg van veiligheidsproblemen voorlopig even stil staan. “Deze molens zijn voorzien van een zogenaamde deelbare molenroede waar iets mis is met de boutverbinding en daarom op herstel wachten. We hopen dat deze molens toch binnen afzienbare tijd weer kunnen draaien”, aldus Johan Otten, voorzitter van de organiserende Stichting Ommer Molens. “Met de Ommer Molendag willen we Ommen als ‘Molenstad’ promoten en iedereen enthousiast maken en overtuigen van het belang van ons cultureel erfgoed. We moeten ons molenbezit koesteren en dit cultureel erfgoed in goede staat doorgeven aan komende generaties.”

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.