Home / historische dag wie kent opoe bij streekmuseum ommen

historische dag wie kent opoe bij streekmuseum ommen

Voor de “jeugd van tegenwoordig” (maar ook hun ouders) is te zien hoe de oma – die toen meestal “Opoe” werden genoemd – vroeger speelde en werkte. Ook kunnen de bezoekers zelf meedoen, bijvoorbeeld aan oude spelletjes. Er kan worden getold en gehoepeld, maar ook gehinkeld en misschien kent u het oude spelletje “stokje wip” nog?

Ook zal er op ouderwetse wijze gewassen worden. De koffiemolen is van zolder gehaald, die kan weer tussen de knieën worden geklemd om je eigen koffie te malen. In het museum kan geschreven worden met de aloude kroontjespen of met een griffel op een leitje. En in de oude schoolbank kan een ouderwetse “schoolfoto” worden gemaakt. Ook is het vast leuk om samen een speurtocht door het museum te maken, waarbij van alles moet worden opgezocht.

Verder is er een portrettekenaar aanwezig en worden er silhouetten geknipt van je eigen schaduw. Om de dag vol te houden kan men genieten van Kruudmoes, pannenkoeken en knieperties. En natuurlijk is er koffie, thee en ranja. In het Tolhuis zullen een vijftal dames allerlei handwerktechnieken demonstreren, zoals spinnen, breien, kantklossen en weven.

Buiten zal de touwslager actief zijn en wordt het haren van een zeis gedemonstreerd. Voor degene die even genoeg heeft gezien en gedaan staat buiten paard en wagen klaar voor een ritje door Ommen. Verder is er, en dat is niet eerder vertoond, een wedstrijd wie met een mond vol pruimtabak het sap hiervan het verst kan spugen. Pruimtabak is grofgesneden tabak, die niet gerookt wordt, maar waarop men kauwt of pruimt. Vervolgens wordt, na enige tijd, de tabak uitgespuugd. Soms gebruikt men daarvoor een speciaal bakje, kwispedoor genaamd.

De ‘Wie-Kent-Opoe’-dag begint om 10.00 uur en eindigt om 16.00 uur. Het organiserende CCO hoopt op mooi weer, maar vooral ook op heel veel bezoekers op deze ‘Wie-kent-Opoe’-dag. Iedereen is welkom. Het Streekmuseum is te vinden bij de molen aan Den Oordt 7 in Ommen.

Lees ook

Lampie

De jager die op roofvis jaagt, moet zijn gemak houden. Op de laatste zaterdag dag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.