coalitie gemeente ommen stelt plaatsvervangende wethouders aan zonder de oppositiepartijen te informeren

  Sinds 8 mei 2017 is wethouder ter Keurst ziek en tot 4 juli j.l. is de gemeenteraad van Ommen niet geïnformeerd over het verloop van het herstel en/of de optie van eventuele waarneming. Als donderslag bij heldere hemel kregen de gemeenteraadsleden op 4 juli 2017, van het College van Burgemeester en Wethouders een brief. In deze brief en in een persbericht wordt aangegeven dat ter Keurst voorlopig niet aan het werk zal gaan en dat alleen de coalitiepartijen verzocht is om een oplossing te zoeken.

  Op 5 juli vernemen de LPO en VOV via de media dat de coalitiepartijen mevrouw Lagas van de VVD en de heer Katerberg van het CDA beiden voor 50% als waarnemers voor wethouder ter Keurst zullen aanstellen. Dit coalitiebesluit zal op 17 juli 2017 aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

  Volgens de fractievoorzitters Gerrit de Jonge van de VOV en Leo Bongers van de LPO is de voordracht van wethouders uiteraard primair een taak van coalitiepartners. Maar het is in politiek Nederland de mores dat voordat er zo’n belangrijk persbericht naar buiten gaat de gehele gemeenteraad hierover tenminste te informeren. Volgens de Jonge en Bongers heeft de coalitie hier duidelijk een steek laten vallen en had het de coalitiepartijen gesierd om, voordat men hiermee naar buiten ging, ook de gehele gemeenteraad hierbij te betrekken.

  Temeer omdat de coalitie aangeeft dat ook de beide waarnemers boven de partijen zullen functioneren. Dat geldt dan kennelijk voor de coalitiepartijen maar zeker niet voor de LPO en de VOV.

  Verder hebben Bongers en de Jonge met verbazing kennis genomen van het in het persbericht opgenomen citaat: “criteria: lokale in Ommen woonachtige waarnemers”.

  Waarom deze switch? De afgelopen jaren heeft deze coalitie er juist voor gekozen om wethouders die niet woonachtig zijn in Ommen aan te stellen.

  – Wethouder Scheele, Meppel (heeft woning in Ommen, maar woont daar niet)
  – Wethouder Smit, Hoogeveen, nooit verhuisd.
  – Wethouder ter Keurst Rijssen, niet verhuisd

  Bongers en de Jonge vragen zich af waarom het nu zo belangrijk is dat er wel wethouders uit Ommen als waarnemer worden aangesteld.

  Ook vragen Bongers en de Jonge zich af of de verhouding in het college, met twee CDA wethouders, één VVD wethouder en een burgemeester met een VVD achtergrond niet ontspoord is.

  Gezien de zwakke financiële situatie van Ommen en omdat er jaarlijks al door de gemeente Ommen ruim €145.000,-  aan wachtgeld wordt uitgekeerd hebben de Jonge en Bongers het college van Burgemeester en Wethouders verzocht hen een overzicht te geven van de financiële gevolgen van de aanstelling van de waarnemers.

  Resumerend kan worden gesteld dat de oppositiepartijen VOV en LPO bijzonder teleurgesteld en ontstemd zijn over de wijze waarop het voorstel voor de aanstelling van plaatsvervangende wethouders heeft plaatsgevonden. Maandenlang zijn er vanuit het college geen mededelingen gedaan over de ziekte van wethouder Ter Keurst en als donderslag bij heldere hemel komt nu dit voorstel.

  De verhoudingen binnen het college zijn helemaal zoek. Het CDA bezet 75% van de wethouders en de VVD 25% met ook nog een burgemeester van VVD huize.

  Het CDA heeft nog geen 30% van de raadszetels en de VVD nog geen 12%.

  Kortom zowel de manier waarop als de uitkomst van het onderonsje binnen de coalitie zullen zeker lijden tot een aantal vragen van de oppositiepartijen VOV en LPO in de komende raadsvergadering. Tot die tijd is de samenwerking met de coalitie wat hen betreft even op een laag pitje gezet.

   

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.