Home / boek van de week de lovebus

boek van de week de lovebus

“Op zaterdagavond 7 februari 1976 werden in Medum en omgeving twee mensen vermoord, er viel één zwaargewonde en acht personen hadden medische verzorging nodig voor lichtere verwondingen. Al dat geweld draaide om seks. Dit is het verhaal van die avond”. Dat is de introductie van dit Young Adult boek, dat overigens niet alleen aantrekkelijk is voor opgroeiende jongvolwassenen maar vooral ook voor iedereen die in de jaren zeventig geregeld naar een plattelandsdisco ging. Bar-dancing Boerema net buiten het dorp is in het weekend het middelpunt van de wereld. De disco in de verbouwde stal van een oude boerderij, de discolampen, de deejay’s, het café ernaast waar de ouderen hun borreltje drinken, de grote wereld in Medum.

Lovebus
Maar de geniaalste vinding is de Lovebus. Een oude gele Amerikaanse schoolbus die is omgetoverd tot sekspaleisje. De gesjeesde student JJ is de bestuurder, hij brengt de Lovebus naar een afgelegen plek, neemt vervolgens plaats in het café bij de disco en beheert de agenda. Een half uur, een uur, twee uur het kan allemaal. Cathelijn wil graag een keer naar de Lovebus maar ze heeft nog geen vriendje. Ze laat haar oog vallen op Tammo, stoere knul, jammer dat hij een beetje hinkt. Samen vertrekken ze op de koude, besneeuwde winteravond van 7 februari richting het Duivelswold waar de bus staat. Maar dat is Mina niet naar de zin. Zij is al een tijdje verliefd op Tammo. Woedend is ze dat hij zomaar met een ander weggaat. Ze zal, ze zal……. Wat zal ze doen om het tegen te houden?

Vier vertellers
De Lovebus wordt verteld door vier personen, Tammo, Cathelijn en Mina als hoofdpersonen in het spel, met JJ als beschouwer. Een aantal gebeurtenissen zie je eerst door de ogen van de één om vervolgens een deel of het hele fragment door de ogen van één van de anderen te lezen. In een korte, bondige en licht onderkoelde stijl neemt Tjibbe Veldkamp ons mee terug naar de jaren zeventig, met veel gevoel voor humor beschrijft hij de gebeurtenissen die naar een fatale afloop denderen. Een heerlijk boek om te lezen, een aanrader ook voor middelbare scholen om het boek op de lijst te zetten.

Het boek ‘De lovebus’ is aanwezig in Bibliotheek Ommen. Door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen kan het boek gereserveerd worden. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheekommen.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://www.boekvandeweek.blogspot.com/ 

Lees ook

‘Door de tijd’ het nieuwe boek over Ommen komt later uit

OMMEN – Door de coronapandemie zijn de pakketbezorgers drukker dan ooit. Ook in Ommen rijden …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.