basisschool hoogengraven in stegeren gecertificeerd als daltonschool

  Arno Roelofs memoreerde het feit dat nu ook de gemeente Ommen de beschikking heeft over daltononderwijs en dat Hoogengraven nu de meest oostelijke daltonschool van de Nederlandse Dalton Vereniging (NDV) is. Hij feliciteerde alle betrokkenen en noemde de kernwaarde ‘samenwerking’ als een bepalende factor binnen het netwerk van daltonscholen in de regio. De overkoepelende organisatie Stichting voor Christelijk Primair Onderwijs in het Vechtdal was vertegenwoordigd door de bestuurders Wilma Dorleijn en John Wind. De organisatie streeft naar een ruim en veelzijdig aanbod van basisonderwijs in haar verzorgingsgebied, waardoor ouders zelf kunnen kiezen welk onderwijs het beste past. Wethouder Ko Scheele wist met enkele prikkelende vragen de leerlingen uit te dagen te vertellen over daltononderwijs, waarna de wethouder begeleid door luid aftellen van de kinderen, langzaam het nieuwe logo van de school onthulde en voor de wereld zichtbaar maakte.

  Vijf jaar geleden is het team van Hoogengraven op reis gegaan naar het Land van Dalton. Een spannend avontuur, als je naar een land gaat waar je wel van hebt gehoord, maar waar je nog nooit bent geweest. Een onbekende weg volgde. Het team ging goed voorbereid op reis en werd ondersteund door een intensieve scholing. Onderweg werd wel eens een afslag gemist en dan moest bij plaatselijke daltonners navraag worden gedaan. Soms werd er te snel gereisd en moesten de mensen van Hoogengraven even stoppen, en uitrusten, om te kijken waar en hoe er verder gereden moest worden. Een keer merkte het team de verkeerde spullen meegenomen te hebben. Een andere keer werd de reis vervolgd via een andere route, waardoor er allerlei mooie plekjes voorbij kwamen. Tot het moment daar was dat kinderen en leerkrachten zover in het Land van Dalton waren gekomen, dat ze de taal van het Land konden verstaan en zelfs ook Daltons leerden praten. De manier van omgaan met elkaar in het Land van Dalton was niet meer anders, maar vanzelfsprekend geworden. En daarmee doet Hoogengraven niet meer Daltondingetjes, maar is zelf Dalton geworden.

  Het team van Hoogengraven heeft beschreven hoe het de vijf Dalton-kernwaarden verantwoordelijkheid, samenwerking, zelfstandigheid, reflectie en effectiviteit vorm geeft in haar dagelijks handelen, op het niveau van de leerling, leerkracht en de school. Daarna hebben daltonvisiteurs beoordeeld of dat wat is beschreven in voldoende mate zichtbaar is in het handelen van leerlingen en leerkrachten. Dit onderzoek heeft ertoe geleid dat de basisschool in Stegeren voor de maximale duur van vijf jaar het daltonpredikaat mag voeren.
  Voor de Kinderraad van de school een prachtige gelegenheid een gezellige dag te organiseren, onderbroken door een smakelijke lunch, verzorgd door de buren van Restaurant De Bootsman.

  Het ruim honderd jaar oude gedachtengoed van Helen Parkhurst heeft daarmee, als een vorm van vernieuwingsonderwijs, de weg gevonden van een buitengebied in Amerika naar een buitengebied van een Nederlands stadje in Overijssel.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.