vov serveert bier en haring en biedt luisterend oor

  TEKST: Willem Lampe

  De Jonge durft de vinger op de zere plek te leggen en verzuimt niet ook nog eens te gaan drukken als hij dat nodig acht. Zo niet nu. Vandaag is hij haringkaker bij gelegenheid. De jaarlijkse haringparty van de VOV. Eenmaal verschoont van onrechtmatigheid en hapklaar gemaakt glijdt het zeebanket vlot en gretig in gapende keelgaten. Tussen het schoonmaken van de haring door vertelt de politicus van de VOV (Volkspartij Ommen Vooruit) over het waarom van het haringfestijn. “De bedoeling is niet zozeer zieltjes winnen, maar op informele wijze met elkaar in gesprek komen. In de politieke arena kan het er wel eens fel aan toe gaan. Hier kan het ontspannen. Maar politiek is van iedereen en voor iedereen. Iedereen kan hier komen filosoferen over de ontwikkelingen in Ommen. En wil je gewoon een harinkje happen of keuvelen over voetbal of wat dan ook, prima.”

  Partijvoorzitter Daan Geurs deelt ondertussen consumptiebonnen uit en serveert broodjes haring. Zo hier en daar ontstaat een milde discussie. Enkele gasten bespreken de verkeerssituatie rond de Vechtbrug. Die wordt vooral als link ervaren. Vooral voor zwakkere verkeersdeelnemers, zoals fietsers.

  Gerrit Middelkamp, kompaan van De Jonge in de gemeenteraad, vindt het prettig weer oude bekenden te zien. “Na mijn verhuizing naar Beerzerveld, zie je sommige mensen minder vaak. Kan ik mooi bijkletsen zo.” Ook Middelkamp is niet enkel met politiek bezig, getuige zijn verhalen over de hengelsportbelevenissen van zijn buurman.

  ‘Vliegerman’ Riks Siemons is druk in gesprek over zijn uit de hand gelopen hobby en zijn vliegermuseum. Zijn vliegerfestival, dat vliegeraars uit binnen- en buitenland trekt, ziet hij de komende edities graag opgesierd met muziek. Daar zou hij eens met medebezoeker Rob Schuil over moeten bomen, naast leraar saxofoonbespeler bij het Flater Pretorkest.

  Brandweerman Henk Steen is een van de weinige, soms zelfs de enige, volger van raadsvergaderingen, maar neemt de gelegenheid te baat om eens heerlijk te filosoferen en te mopperen over de lokale voetbalperikelen en o ja, er moet ook nog een nieuwe burgemeester komen. Er ligt een profielschets, maar ja, wat moet je daarmee. De voorkeur schijnt uit te gaan naar een vrouw. Ze kunnen beter kijken naar kwaliteit dan geslacht vinden de omstanders.

  Ook de koopzondag komt ter sprake. “Niet beperken tot enkele zondagen, maar de ondernemer de keus laten”, vindt Daan Geurs.
  Treinen komen en gaan. Bezoekers ook. De Jonge is uitgekaakt. De aanloop kon beter, maar och, het is een trend. Politiek, zeker op lokaal gebied interesseert de burger matig. Toch heeft het raadslid annex haringkaker zijn best gedaan om zichtbaar, benaderbaar en aanspreekbaar te zijn voor de ingezetenen van Ommen. Hij ziet het als zijn taak, als volksvertegenwoordiger.

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.