van watervrees tot waterrat triathlete marije dankelman

  Een paar weken na het behalen van de titel heeft ze wel tijd voor een interview, maar dan wel graag voor of na de wedstrijd in Rijssen. Het werd na de wedstrijd. Op de vraag of ze goed gepresteerd heeft, zegt ze lachend, bijna verontschuldigend: “Ja, gewonnen. Ik wil altijd graag in de top 10 van de mannen en alle leeftijdscategorieën eindigen,” zegt ze. Ook deze keer is dat gelukt: ze is 6e geworden.

  Er ligt een veelbelovende sportieve carrière voor haar en dat terwijl ze tijdens haar eerste zwemlessen bang was voor water. Dat ging zelfs zover, dat de badjuffrouw tegen haar moeder zei: “Dat zwemmen van haar dat wordt nooit wat.” Maar na haar C-diploma kreeg Marije plezier in het zwemmen. Ze werd een echte waterrat en werd lid van de zwemclub in Dedemsvaart, waar ze bij veel wedstrijden in de prijzen viel. Een paar jaar later begon ze met hardlopen en ook dat ging haar makkelijk af. Tijdens een talentendag maakte ze kennis met de triathlon en dat bleek voor haar de perfecte sport. “Hoewel zwemmen nog steeds mijn favoriete sport is, vind ik juist de combinatie van de drie sporten, zwemmen, hardlopen en fietsen, het leukst.”

  Ze is ambitieus en haar ultieme doel is het meedoen aan de Olympische Spelen van 2024 op de Olympische triathlonafstand: 1500 meter zwemmen, 10 km. hardlopen en 40 km. fietsen. Zelf heeft ze er al veel voor overgehad, en ook haar ouders hebben haar altijd gesteund en gestimuleerd en hebben het hele land door gereden naar verschillende trainingen en wedstrijden. Ook nu ze zelf een rijbewijs heeft, gaan haar ouders nog steeds mee naar wedstrijden. Ze is blij dat ze tegenwoordig een sponsor heeft, Adurolight, onderdeel van Wildkamp dat zich bezighoudt met LED-verlichting, want sporten zoals Marije dat doet, kost natuurlijk het een en ander. Zelf houdt ze zich daar liever niet mee bezig: studie en sporten zijn voor haar belangrijker.

  Op 1 juli is er in Holten een triathlon met een internationaal deelnemersveld, waaraan Marije ook deelneemt. TV Oost zendt die wedstrijd rechtstreeks uit. In september is het WK triathlon in Rotterdam en ze hoopt daar ook aan deel te mogen nemen: “Maar dan moet ik me daarvoor wel eerst kwalificeren.” Gezien haar ambitie komt dat vast wel goed!

  Tekst/foto: Dook van Gils

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.