Home / uniek theater dromenbouwers in stoomfabriek

uniek theater dromenbouwers in stoomfabriek

Maar het oefenen gaat nog niet zo makkelijk. “Een aantal kinderen spreekt nog niet zo goed Nederlands en om dan teksten of een lied aan te leren… het gaat dan ook niet om het resultaat. Het gaat om het proces, en vooral om: verbinding. Kinderen van statushouders en kinderen uit de gemeente Dalfsen maken samen plezier. Zij leren elkaars cultuur kennen en ook de ouders worden erbij betrokken.

Door de verschillende werkvormen, zoals dans, drama, muziek en zang, kunnen de kinderen hun emoties uiten”. Marie-José de Bruijn – van Schie is initiatiefnemer van het leuke project KIDEO (Kinderen Integratie Dalfsen in omgeving). Kinderen tussen de 4 en 12 jaar die sinds kort in Dalfsen wonen als statushouder zijn samen met hun Nederlandse vriendjes, vriendinnetjes of klasgenootjes uitgenodigd om in vier lessen het theaterstuk ‘Dromenbouwers’ op te bouwen.

“KIDEO organiseert dit jaar voor het eerst een korte serie theater- en danslessen; het is een pilot. Een klein ideetje wordt steeds groter en ik ben onder de indruk van wat we samen bereiken”, zegt Marie-José. “Door een oproep in de krant, vorig najaar, om als burgers van Dalfsen op een avond mee te denken over integratie, begon zich in mijn hoofd een plan te vormen. Maar ik woon hier nog niet zo lang dus kende ik niet veel mensen waar ik terecht kon met mijn ideeën. Maar via Sylvia Koggelman kwam ik in contact met Rinette van der Vliet, coördinator Kulturhus Trefkoele+. En zij had weer contact met de combinatiefunctionaris Cultuur in de gemeente Dalfsen, Jolanda Versluis.

Zo kwam het balletje aan het rollen. Celia Nitrauw van Vluchtelingenwerk Dalfsen gaf de naam Bernard Bos door en Rinette stelde het plan voor aan een bestuurslid van Trefkoele+, John Buisink. Ook Joyce Blokland van SMON schoof aan en voor ik het wist, hadden we een eerste vergadering gepland met verschillende enthousiastelingen!”, lacht Marie-José. Ze is juf, werkt op KBS de Polhaar en gunt de kinderen een kennismaking met alle kunstdisciplines. Samen met de werkgroep heeft ze de doelstellingen van KIDEO geformuleerd, voor de korte en lange termijn.

“We moeten het natuurlijk wel financieel rond krijgen. Daarom hebben we subsidie aangevraagd en hebben we een penvoerder gevonden. Gelukkig krijgen we alle steun van de gemeente. Beleidsmedewerker maatschappelijke ondersteuning Rianne Haverink en Marit Ligtenberg hebben ons goed geholpen, de data werden vastgesteld, de flyers uitgedeeld (ook in het Arabisch) en de kinderen konden oefenen in het Kulturhus Trefkoele+. Gelukkig vonden we ook sponsoren. Kortom: we hadden alles geregeld maar… nu de kinderen nog!

Anne, de vrouw van Bernard Bos, heeft veel gezinnen benaderd en ook de scholen zijn gevraagd en uitgelegd wat de bedoeling is. Er zijn nu 23 kinderen van Pakistaanse, Syrische, Congolese, Eritrese en Nederlandse afkomst aan het repeteren voor de voorstelling. Marie-José: De uitvoering vindt plaats tijdens de week van de amateurkunst (WAK) en we hopen dat de kinderen volgend jaar kunnen presenteren wat zij het hele jaar door, tijdens al de KIDEO-workshops, hebben geleerd. Maar: kom eerst eens kijken naar de gratis voorstelling ‘Dromenbouwers’ op vrijdag 2 juni om 16.30 uur in de Stoomfabriek! We hopen op een vol theater, zodat de kinderen hun plezier op het podium kunnen delen met de aanwezigen. Bij de meeste kinderen die deelnemen aan dit project, proberen ze thuis al uit volle borst mee te zingen met het Nederlandstalige lied van Dromenbouwers, dat op CD is meegeven.”

Werkgroep KIDEO initiatiefnemer: Marie-José de Bruijn van Schie email: josevanschie@live.nl, tel.nr.: 0529785161.

Lees ook

Inzameling Leger des Heils

DALFSEN – Kleding, schoenen en vodden voor het Leger des Heils kunnen op donderdag 27 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.