Home / uit hei en dennen pogingen iets van het leven te maken

uit hei en dennen pogingen iets van het leven te maken

Ik werk sinds 2005 als vrijwilligster bij Verzorgingshuis Oldenhaghe in Ommen. Nee, ik schenk geen koffie of deel maaltijden uit, mijn kracht en enthousiasme ligt bij het contact houden met ouderen. Ik begon met een lieve dame, die in de laatste fase van haar leven was gekomen. Vanaf de eerste blik waren wij er van overtuigd dat we het met elkaar zouden vinden. Na haar overlijden kwamen weer andere senioren. Sinds een paar jaar toer ik twee middagen in de week met een verzorgingshuisbewoner/ster door ons mooie Vechtdal. Onderweg bezoeken we een terras of restaurantje voor een hap en/of drankje. Er valt veel te vertellen over de handel en wandel in verzorgingshuizen. In Ommen is dat nog steeds goed geregeld. Er is respect en mededogen voor de senioren.

In de boeken over “Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 jaar” lees je de hilarische vertelsels over een fictief persoon, die dagelijks in vileine bewoordingen zijn belevenissen opschrijft. “Vrijdag is de Lekker-bewegen-voor-ouderen-van-dag. Dan scharrelen de oude kippetjes in opmerkelijke pakjes naar de gymzaal. De dames zijn werkelijk alle schaamte voorbij. Roze leggings over dunne knokige of juist dikke blubberende benen en strakke hemdjes over de treurige resten van wat eens borsten waren. Het verval in de etalage. Daar kan ik als oudere heer niet lekker op bewegen”. “Laatste zaterdag van de maand” Bingoavond. Gokverslaafde hoogbejaarden strijden om een doos kersenbonbons. Klinkt het nr 44, zegt mevrouw Bosman steevast “Hongerwinter”. Toen er ruzie werd gemaakt over de 5e prijs, een Aldi leverworst van 90 cent heb ik gezegd migraine te hebben”.

Bij vervelende gebeurtenissen die ik toch niet zelf kan oplossen grijp ik nogal eens naar het geheime dagboek van Hendrik Groen. Als moeder en grootmoeder maak ik me wel eens zorgen over mijn nakomelingen. Dat heeft geen enkele zin, zoals we uit ervaring weten. En daar is zo’n luchtig verhalenboek de uitkomst voor. Zo probeerde ik gisteren tijdens het wakker liggen ‘s nachts, alle Amerikaanse staten op te noemen. Best moeilijk trouwens, daarna alle presidenten van de USA en gek genoeg wist ik daar veel meer van. Breng ik u op ideeën?

Antoinette

Lees ook

Vechtdal Wonen en Vitaal Vechtdal bundelen de krachten

OMMEN – Woningstichting Vechtdal Wonen sluit zich aan bij Vitaal Vechtdal. Vitaal Vechtdal is een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.