the pilgrims naar het bostheater

  Zanger Reniet Vrieze over de tour van de band die in de jaren negentig furore maakte in rockminnend Nederland, “Mijn dochters van 15 en 17 zeiden: pap, we hebben je nooit live zien spelen! Dus ik: oké, dan doe ik nog een rondje!”

  Begin dit jaar startte de theatershow, die bewust uit slechts tien optredens bestaat. Het karakter blijft daardoor uniek. Om The Pilgrims live aan het werk te zien hoef je als ingezetene van Ommen geen ingewikkelde toestanden met taxi’s of hotels uit te halen, maar peddel je op je gemak op de fiets naar het bostheater. Ben je te lui, dan kan de elektrische fiets of de auto ook, maar in dat laatste geval kun je geen biertje drinken en dat is natuurlijk wel zo prettig.

  The Pilgrims beleefden hun hoogtijdagen in de jaren negentig van de vorige eeuw. Zanger en gitarist Reniet Vrieze gaf de band met zijn rauwe, intense stem een internationaal geluid. Was het domme pech, mismanagement of onderschatting? Hoe dan ook, de band brak nooit door in de orde van grootte zoals bijvoorbeeld Kensington nu wel doet.

  Na de doorbraaksingle White Men, van het debuutalbum Once To Everything denkt rockminnend Nederland dat het gaat gebeuren, maar de band verzeild in een ruzieachtige sfeer met de platenmaatschappij en het zwaar onderschatte album Red (’93) wordt nauwelijks gepromoot. De revanche volgt in ’95. Het zilveren schijfje Hurrah wordt unaniem bejubeld en parallellen worden getrokken met rockiconen als Bob Seger en zelfs Springsteen. Het gevolg is optredens op grote internationale festivals, een flinke albumverkoop (ja, ja, we stonden nog aan de vooravond van het massaal downloaden) plus een opname met de Australische superster Jimmy Barnes. Come Undone is een nummer vol hitpotentie, maar die belofte blijft vreemd genoeg uit. Na het vierde werk Asylum, dat in ’97 verschijnt en geruisloos ronddobbert in platenland, wordt het stil rond de Haarlemse formatie.

  Een jaar later wordt Vrieze vader en ligt de band op zijn gat. Wat resteert is de herinnering aan wat één van Nederlands grootste rockbands had moeten worden. Een eigen geluid plus composities die zeker niet onder doen voor pak ‘m beet Golden Earring.

  En zo gingen The Pilgrims de geschiedenis in als een band voor de fijnproever, de liefhebber die niets moet hebben van stadionacts die iedereen kent, maar zijn eigen ontdekte pareltjes koestert, om af en toe te pronken een bandje dat in de vergetelheid is geraakt, slechts bij een enkeling bekend.

  Maar The Pilgrims herrijzen als een feniks uit de as! En wel in Ommen. Het maandelijkse bijpraatje met de buren moet maar even wachten. Op naar het bostheater, gelegen nipt onder de top van de Besthmenerberg, pal achter de gelijknamige camping. The Pilgrims laten naast oude hits ook nieuw werk horen.

  Wie The Pilgrims wil zien en horen is van harte welkom op zaterdag 17 juni. De aanvang is 20.30 uur en de entree bedraagt 13,50 euro in de voorverkoop via website www.bostheaterommen.nl of bij de Primera (exclusief servicekosten). Aan de kassa is het 20 euro aftikken. Het optreden is een samenwerkingsverband tussen stichting bostheater Ommen en café de Herberg. Het theater is te bereiken via de ingang van recreatiepark Besthmenerberg. De route is met padwijzers aangegeven.
  (Tekst: Willem Lampe)

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.