politieagent cees van esch zwaait af

  Motorrijden is zijn grote passie. “Ik vind het mooi om snel en veilig te rijden. Maar ik was natuurlijk wel altijd het visitekaartje van de politie en moest de mensen altijd goed kunnen uitleggen waarom dat hardrijden voor mij soms noodzakelijk was. Een vliegende kraai heeft altijd wat!” zegt Van Esch glimlachend.

  De geboren Rotterdammer werkt al sinds 1986 in Ommen. “Toen ik nog op de detailhandelsschool in Vlaardingen zat, kwam op zekere dag iemand van de Rijkspolitie, die voor de klas een wervend praatje hield. Bij de politie gaan! Het leek me wel wat. Wat me aansprak is dat je met mensen omgaat, je dient de maatschappij, bent lekker buiten bezig en het werk is ook nog eens heel afwisselend.” Na de politieopleiding in Apeldoorn ging Van Esch in 1972 aan de slag bij de Rijkspolitie in Papendrecht. Na die periode werkte hij vier jaar in ’s Gravendeel (Hoekse Waard).

  Verkeer
  “Na enige tijd wilde ik weer wat anders. Het verkeer had me altijd al getrokken, dus besloot ik de opleiding aan de Verkeersschool van de Rijkspolitie in Bilthoven te volgen. Daarna kwam ik op de Verkeersgroep Dordrecht terecht. In die tijd ben ik ook motoragent geworden. Toezicht houden op de wegen en deze veiliger maken, mooi werk!”

  Na verloop van tijd werd de verkeersgroep helaas opgeheven. Van Esch liet zijn oog vallen op een vacature bij de toenmalige rijkspolitiegroep Ommen. Er werd een opperwachtmeester/rayoncommandant gezocht die mede leiding zou geven aan het team. “Ik besloot te solliciteren, want ik kende deze streek wel en wist dat het hier erg mooi is. Vroeger huurden mijn ouders namelijk een vakantiehuisje in Diffelen.”

  Ommen
  Van Esch kreeg de baan en verhuisde met zijn nog jonge gezin naar Ommen. Maar daar was het wel even wennen voor hem, herinnert hij zich nog al te goed. “Als Rotterdammer heb ik het hart op de tong. Hier in Ommen is de cultuur anders; de mensen zijn terughoudender. Ik ben echter iemand met een open vizier, ik wil klare wijn schenken. Mijn zwager zei me ooit: “Cees, wedden dat je binnen een jaar weer terug bent?” Hij heeft geen gelijk gekregen, haha.. Tweeënhalf jaar heb ik het ontzettend moeilijk gehad, maar toen wende het toch wel. Nu hoef ik ook echt nooit meer terug!”

  Het politiewerk is uitdagend en soms ook heel heftig, weet Van Esch door zijn jarenlange ervaring. “Regiochef Jan Wilzing zei bij de eerste reorganisatie: ‘Het zal nooit meer rustig worden!’ Hij kreeg gelijk! Ieder huisje heeft zijn kruisje, achter elke voordeur is wel wat aan de hand… De mensen hebben een korter lontje gekregen, dat komt deels door de economische crises die we hadden. Veel huishoudens zijn daardoor in de problemen gekomen met als gevolg alcoholmisbruik, drugs en criminaliteit. Vroeger was er weinig tot geen criminaliteit in Ommen, tegenwoordig is dat wel anders. Er is veel slecht volk langs de weg en dat wordt steeds erger.”

  Bonnen
  Als motoragent was Van Esch altijd veel op de weg en heeft hij de nodige bonnen uitgeschreven. Bij de verkeersboetes gaat het tegenwoordig om erg hoge bedragen, zo moet hij beamen. “Al heeft het me nooit moeite gekost om een bon uit te schrijven. Mensen maken vaak bewust een fout en dat is niet míjn probleem. Maar asociaal gedrag moet toch de kop worden ingedrukt!”

  Al met al heeft Van Esch een indrukwekkende staat van dienst. Zo heeft hij, naast zijn generale taakstelling, ooit in Dalfsen een praktijkhuis voor studenten opgericht en zich vele jaren ingezet als studentencoach en examinator.  Van begin af aan heeft hij in de verkeerswerkgroep van Ommen gezeten, om samen met de gemeente, verkeerssituaties te verbeteren en verkeerscirculatieplannen te ontwikkelen.

  Reservisten
  Voorts instrueerde hij de reservisten – mensen die in hun vrije tijd het vak van politieagent uitoefenen – en heeft hij in het Vechtdal mede het bedrijfsopvangteam opgericht waar agenten met traumatische ervaringen terecht kunnen. “Dodelijke ongevallen, mensen die zich voor de trein gooien.. Het is allemaal niet niks waar je als agent tegenaan loopt. Je moet niet teveel achter elkaar meemaken. Toch kon ik mijn werk altijd goed van me afzetten. Dat heb ik ook wel aan mijn vrouw te danken!

  Gelukkig overheersen de leuke dingen en hebben mijn collega’s en ik altijd heel veel lol samen! We zijn ook een heel hecht team.”  Waar Van Esch met veel plezier op terugkijkt, zijn o.a. de maandelijkse bezoekjes die hij aan groep 5 en 6 van twee basisscholen in Beerzerveld bracht in het kader van ‘Doe effe normaal’. “Daar maakte ik een praatje met de kinderen. Die kinderen zijn de fans voor de toekomst! Jammer dat die bezoekjes nu zijn wegbezuinigd. Ik mis het, als we gaan surveilleren wil ik nog altijd even naar Beerzerveld.”

  Huisman
  Wat gaat hij doen als hij met het werk gestopt is? “Eerst maar eens lekker op vakantie. En ik ga voortaan koken, want ik word huisman! Ook heb ik straks meer tijd voor onze kleinkinderen en mijn grote passie: motorrijden!” Cees viert donderdag 1 juni van 15.30 tot 17.30 uur zijn afscheid van de politie en zijn collega’s met een feestelijke receptie in de Bootsman te Stegeren.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.