Home / magic john nederlands kampioen kindergoochelen

magic john nederlands kampioen kindergoochelen

Het begon allemaal met het TROS- jeugdprogramma ‘Ren je Rot’, vertelt Bouwhuis over zijn carrière. “Elke aflevering legde goochelaar Hans Kazan een simpele truc uit. ‘Wil je weten hoe deze truc werkt? Kijk dan volgende keer weer!’ zei hij dan altijd. Mijn eerste truc was met een rijksdaalder. Het werkte en ik was helemaal verkocht!

Daarna heb ik de TROS geschreven, want ik wilde dolgraag weten waar je zulke trucs kon kopen. De omroep heeft me vervolgens het adres van Hans Kazan gegeven en die verwees me naar een winkel. Samen met mijn oom ben ik daar naartoe gegaan en heb ik voor 150 gulden aan trucs ingeslagen! Dat was voor mij destijds – als 15-jarige jongen – heel veel geld…”

Eerste optreden
Nu Jan over de winkel wist, werden al zijn spaarcenten aan trucs besteed en niet veel later volgde zijn eerste optreden voor een echt publiek. “Dat was voor de buurtvereniging in Beerze.”  Het optreden was een succes en zo kwam het balletje aan het rollen, vertelt Bouwhuis. “Op school, waar ik me bezighield met houtbewerking, ging het niet geweldig. Toen dat goochelen langskwam, wist ik het zeker: ik stop met school en word goochelaar! In 1992 ben ik van start gegaan als beroepsgoochelaar, daar heb ik toen al mijn geld ingestoken. Er komt ook heel wat bij kijken: licht, geluid enzovoorts. Als goochelaar moet je immers alles zélf regelen.”

“Wat is er zo mooi is aan het vak? De lol van de trucs en de verbazing van de mensen, met name de kinderen. Die gezichtjes! Je ziet ze kijken en denken: hoe kan dat? Door heel veel op te treden leer ik nog steeds. Ik heb nooit iemand gehad die me vertelde: ‘Dat moet je zó doen Jan!’ En uitaard gaat er wel eens wat mis. Zelfs op dat NK van 27 mei ging het niet helemaal vlekkeloos. Gelukkig heeft het publiek daar niets van gemerkt, maar de goochelaars in de zaal zal het vast niet ontgaan zijn haha..“

Voorbeeld
Op de vraag wie zijn grote voorbeeld is, antwoordt Bouwhuis: “De beroemde Amerikaan David Copperfield, hij heeft altijd prachtige shows. En ook de Japanner goochelaar Shinada, met zijn duivenact. Zelf heb ik ook wel eens met duiven gewerkt, maar na korte tijd ben ik daarmee gestopt omdat het te veel werk is.”

Bouwhuis doet als goochelaar inmiddels goede zaken. Zo’n tien jaar geleden heeft hij in Ommen een eigen theater geopend, dat afgehuurd kan worden voor kinderfeestjes met goochelaar. “Het loopt goed! Er is elke week wel een feestje waar ik mijn nieuwe trucs dan ook mooi meteen kan uitproberen. Veel goochelaars kiezen voor een verhaallijn, maar ik kies liever voor losse onderdelen en plak dan drie á vier trucs met sterke effecten achter elkaar. Ik merk dat veel meer indruk maakt op de kinderen. Die willen gewoon wat zien, ze willen spanning! Bovendien blijf ik op het podium altijd helemaal mezelf. Waarschijnlijk heb ik daar het winnen van de NK’s aan te danken.”

Spanning
Ook al heeft hij al meerdere keren gewonnen, het NK neemt nog altijd een bepaalde spanning met zich mee. “De act mocht 15 minuten duren en ik mocht zelf weten wat ik ging doen. Het optreden liep wel iets uit, maar dat vond men gelukkig niet erg. Die Kinderjury bestaat uit zes kinderen, die uit een groep (bijvoorbeeld schoolklas) worden gekozen. “Dat was die zaterdag toch zo komisch! Ik moest als nummer 2 optreden maar na het optreden van nummer 4 riepen de kinderen: ‘We weten nu al wie de beste is!’ Maar er moesten nog twee goochelaars optreden!”

www.magicjohn.nl

Lees ook

Kom je creatieve hart ophalen op Crea Weekend Hardenberg!

(Advertorial) HARDENBERG – Na ruim 1,5 jaar wachten is het eindelijk zover: Van vrijdag 1 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.