Home / indrukwekkend bezoek aan kamp westerbork door basisschoolleerlingen

indrukwekkend bezoek aan kamp westerbork door basisschoolleerlingen

Hier hoorden zij het verhaal van Lena Zegerius, ondergedoken in Dalfsen, opgepakt en gedeporteerd naar kamp Westerbork. Zij kwam hier in november 1944 aan en wist te overleven. Lena had het geluk dat in september 1944 vanuit dit kamp de allerlaatste trein naar de vernietigingskampen in Duitsland of Polen reed. Na de oorlog haalde haar vader haar met de fiets op.

Hoe was het leven in het kamp? In de verhalen die de gidsen vertelden, hoorden zij over de schijnwereld die de nazi’s hanteerden. Ondanks de vlucht van vele Joden uit Duitsland naar Nederland werden hun verhalen van vernietiging hier niet geloofd. Bij deportaties werd gezegd dat ze naar een werkkamp gingen en alter door naar kampen waar het nog beter zou zijn. Maar elke dinsdag vertrok er wel een trein naar (vernietiging)kampen elders. Later werd dit twee keer per week. Van de 107.000 mensen overleefden 5000 mensen de oorlog.

Buiten bekeken de leerlingen het speelterrein, de strafbarak, het monument van de gebogen spoorrails. Bijna 100 treinen vertrokken er uit kamp Westerbork, de laatste vier bielzen hebben geen contact met de rails, zij vertrokken niet. In de vorm van de kaart van Nederland kregen de leerlingen een indruk van het aantal omgekomen mensen. De meesten waren Joden, maar ook Sinti, Rama en verzetsmensen.

Met een hoofd vol indrukken stapten wij weer in de bus. De verhalen over het joodse leven in Dalfsen en nu de verhalen over de wereldoorlog mogen niet verloren gaan. Een overlevende zei over vrijheid: “Vrijheid heb je als je niemand meer haat.”

Lees ook

Online masterclass ‘Van de druppel naar de Vecht’

Meedoen vanaf de bank REGIO – Waterschap Drents Overijsselse Delta en waterschap Vechtstromen nodigen bewoners …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.