Home / het leven kan een cirkel zijn

het leven kan een cirkel zijn

Marieke Postema is coördinator van het Hospice ’t Huis de Pastorie in Dalfsen. De operationele aansturing van het hospice ligt in handen van haar en coördinator Henriët Valk. Zij hebben de dagelijkse leiding en geven direct leiding aan de vrijwilligers.

Vijf jaar geleden werd in juni 2012 het hospice geopend. Een hospice is een huis waar een thuis wordt geboden aan ernstig (terminaal) zieken waarbij behandeling, gericht op genezing, niet meer mogelijk is en de levensverwachting, naar medisch inzicht, ca. drie maanden is. Het hospice is een ‘bijna-thuis-huis’. Marieke Postema heeft haar aantekeningen nu omgezet in vijf verhalen en een verhalenbundeltje, getiteld: ‘Het leven kan een Cirkel zijn’, uitgebracht ter ere van het vijfjarig jubileum.

Toen Marieke bij oprichting begon als coördinator in het hospice Huis de Pastorie in Dalfsen, kon zij niet vermoeden wat ze allemaal zou meemaken, ervaren, weten en leren. Door het bundeltje neemt zij de lezers een klein stukje mee in vijf van haar dierbare herinneringen. Momentopnames binnen de muren van een huis waar het niet uitmaakt waar je wieg heeft gestaan. Waar gezorgd wordt voor iedereen die aandacht, liefde en warmte nodig heeft. “Het zit ‘m vaak in kleine dingetjes. Zouden we die kleine dingetjes niet belangrijk vinden, worden ze misschien niet eens gemist. Maar juist door dit wel te doen, geeft het de dagen een gouden randje.”

Marieke heeft de palliatieve zorg altijd belangrijk gevonden. “Hoe ouder ik word hoe stelliger ik ben om in deze zorg een bijdrage te mogen leveren aan een periode die je nooit meer over kan doen en bepalend kan zijn in de verwerking van nabestaanden!” De namen in de verhalen zijn niet de echte namen, om privacy redenen. Maar de betreffende families gaven wel hun toestemming voor het schrijven van dit echte, pure en ontroerende verhalenbundeltje. Marieke had hen meteen vanaf het begin gepolst en geïnformeerd. “Zij hebben het boekje gekregen en vonden het een mooi gebaar en zelfs een eer. Het boekje is geworden zoals ik bedoeld had, met dank aan allen die me gesteund hebben. Eigenlijk komt hiermee een droom uit. Niet alleen omdat mijn herinneringen nu in boekvorm zijn verschenen, maar ook omdat de lezers waarschijnlijk met andere ogen naar het hospice zullen kijken als zij langs wandelen of rijden.

Nieuwsgierig? Het boekje is via vrienden@hospicedalfsen.nl te bestellen voor €12,50 of te koop bij Primera Dalfsen, Readshop Dalfsen, Ommen en Nieuwleusen en bij Van der Most in Lemelerveld. En de opbrengt van de verkoop van dit bundeltje komt ten goede aan het Hospice ’t Huis de Pastorie Dalfsen!”

Het leven kan een Cirkel zijn – ISBN: 978-94-92185-55-6

Lees ook

Rick Evers: Zilveruitjes

Ik weet niet zeker of ik tomaat lust. Gewoon een hele tomaat opeten doe ik …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.