groninger troubadour jan henk de groot op zunnewende hellendoorn

  Jarenlang zong hij in het Engels en had met zijn vroegere band Henkus ooit een bescheiden hit, maar vandaag de dag zingt hij in de taal waarin hij opgroeide. ,,In je puberjaren zet je je ertegen af, maar na je dertigste ga je je herkomst waarderen”, zo weet De Groot.

  In een digitaal tijdperk dat de hele wereld met enkele muisklikken binnen handbereik is, lijkt er steeds meer hang naar nostalgie. Iets waar juist de streektaal in voorziet. ,,Bovendien is die uitermate geschikt om je gevoelens onder woorden te brengen. Daarvoor schreef ik dus vaak in het Engels, maar intussen ben ik erachter dat ik mezelf zóveel beter kan uitdrukken in het dialect waarmee ik opgegroeid ben.”

  Bij Jan Henk de Groot dringt zich de onvermijdelijke vergelijking met Daniël Lohues zich op. Met dit verschil dat hij in het Gronings in plaats van het Drents zingt. De taal ook van het Groninger icoon Ede Staal. Behalve dan dat De Groot in zijn teksten en muziek een stuk optimistischer weerklinkt. De Groot zingt over alledaagse herkenbare aardse zaken als een dubbelcassettedeck en het hilarische ‘Mamme van Michel die topless in de toene ligt’.

  Voor zijn laatste album ‘Keunenk van Westerdaipsterdale’ vertoefde hij twee weken in een stukje niemandsland. ,,Westerdiepsterdallen telt twee huizen en is volgens het Guiness recordboek officieel het kleinste dorpje van Nederland.”

  Het is dit album waar hij momenteel mee de boer op gaat en waarmee hij ook buiten Groningen een steeds groter publiek weet te bereiken. ,,Bij RTV Oost ben ik momenteel, zoals dat heet, superster. Mijn single ‘Evenwicht’ staat op 1. In oktober start mijn nieuwe tour. Dan ben ik onder meer te zien bij theater Het Punt in Vroomshoop.”

  De nummers op zijn nieuwste album gaan vooral over het vinden van rust in deze tijden van hectiek. ,,Ik leid een druk leven. Optredens, mijn werk, kleine kinderen thuis. Ben altijd drok in de kop.” In Westerdiepsterdallen kwam hij tot rust. ,,Ik heb bijvoorbeeld niet eens tv gekeken. Af en toe moet iedereen even keunenk (koning) van de Westerdaipsterdale zijn. Daar wordt een mens een stuk gelukkiger van.”

  Zie ook: www.janhenkdegroot.nl
  Fotograaf: Reyer Boxem 

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.