Home / geslaagde vechtdaltrail in omgeving van ommen

geslaagde vechtdaltrail in omgeving van ommen

“De organisatoren had ik een paar maal lopend aangetroffen op de Lemelerberg en op de RunforestRun loop Springendal waarbij ze aangaven een nieuwe trail te organiseren en wel in onze provincie. De interesse was gewekt en me in februari ingeschreven. Kennelijk hadden veel mensen zin in t evenement want het was vol.

Deze dag om iets over achten in de auto naar Ommen, hier had ik nog nooit hardgelopen. Na wat bekenden kort gesproken te hebben mochten wij om ½ tien van start. Na de hitte van de afgelopen week was de temperatuur prima, onderweg kregen we wel een paar keer wat motregen maar dit was eigenlijk wel lekker.

De lopers kwamen al heel snel in een langgerekt lint te lopen waar inhalen niet echt mogelijk was en we gingen door een stuk net gekapt bos. Na circa 7 kilometer gingen we een stuwtje over en liepen door de varens langs een water. Na circa 9,5 kilometer kwam de eerste verzorgingspost waarna we links en weer rechts moesten over een pad met mul zand. Tegen een kilometer of dertien schat ik moesten we de Sahara door. Omdat het gemotregend had bleef al het zand vastkleven aan de schoenen. Zwaar lopen dus. Alhier haalde Kees mij in. Met zijn langere benen is hij hier toch in t voordeel.

Vervolgens de paden en weer de bossen in. Alles uitstekend uitgezet, je moet echt van goede huize komen om hier verkeerd te lopen. Hier werd ondergetekende wel ingehaald door drie snelle 28 kilometer lopers die een kwartier na ons starten en een heel stuk het zelfde parcours te hadden volgen als wij. De bospaden waren toch al een poosje geleden gebruikt door trekkers voor bosbouwwerk, maar de bandensporen waren goed merkbaar in de bodem, lastig lopen.

Na onderweg een paar keer een krukje te hebben gezien met een tekst in de trant van “ mooi uitzichtspunt””, “eam genieten” kwamen we bij de tweede VP op 24 km aan. Hier werden door de deelnemers heel wat grapjes uitgewisseld en voorzien van krentenstute en bananen moesten we een stukje langs het spoor lopen. Het begon wat harder te regenen en we waren allemaal wel redelijk doorweekt. Het werd zwaarder en dat was te merken. Kees haalde ik bij 27 km in.

Het tempo ging wat terug en na weer een lekkere zandwoestijn te hebben gehad kwamen we bij ca. dertig kilometer bij de Beerzerbulten. Inderdaad bultjes, zeker niet zwaar maar omdat het gedurende een kilometer of drie voor mijn gevoel op en af ging toch pittig. Gelukkig had ik wat drinken meegenomen in mijn flesjes en deze kon ik mooi tussen de 2e en 3e VP leeg maken. Net voor de derde VP moesten we een stuk wei in, lastig lopen wederom.

De vrijwilligers bij km 35 gaven ons weer bananen, fruit en drinken en we konden ons opmaken voor de laatste 9 km. Eerst weer door weilanden, ik had geluk want ergens zat een flink gat in de grond maar mijn voet kwam er geheel in, maar als je wegglijdt is het linke soep voor de enkel. Over soep gesproken. Daar had ik overigens wel zin in, maar afijn. Bij Stegeren de brug over en daarna links de weilanden weer in.

Bij een km of 39 was mijn accu leeg en kon ik niet meer continu hardlopen en moest de laatste kilometers deels wandelend afleggen. En daar was ineens een vrijwilliger, die aangaf dat we een bultje over moesten lopen waarna de sportaccommodatie van ACO van Elderen zichtbaar werd en Bertus en Igor een ieder tegemoet renden en omhelsden na binnenkomst. Ook hier geldt denk ik voor menigeen: wat een wonderbaarlijk mooi landschap hebben we toch nog in Nederland en heel veel redelijk ongerepte natuur. Deze ervaar je toch het beste lopend.

Een dikke pluim voor de vele mensen en de organisatie die ons dit hebben laten zien!

Eduard Vossebeld, Holten.
Aldus de opper La Chouffe”

Foto’s: Leo van den Berg

Lees ook

Gemeenteraad Dalfsen neemt besluit over zoekgebied Dalfserveld-West

Strenge voorwaarden voor opwekken duurzame energie DALFSEN – Na uitgebreid onderzoek is Dalfserveld-West het meest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.