Home / fietsrondje varsen nadert voltooiing

fietsrondje varsen nadert voltooiing

“Het is nu een klein rondje, langs het monument en dan tussen de twee overgebleven boerderijen door terug naar de weg”, verduidelijkt Wim Welleweerd. “Een vergeten stuk dat makkelijk wordt overgeslagen en dat is jammer.” Hoewel er twee borden met daarop de verwijzing naar het monument beschikbaar zijn, was er tot nu toe slechts eentje nodig. Je kwam immers weer op hetzelfde punt uit.

Hoewel zo’n twaalf jaar gelden al werd gesproken over een fietsroute door mooi Varsen, werd pas vier jaar terug een motie van de raadsleden Leo Bongers en Johan Willemsen voor aanleg van het beoogde fietstraject aangenomen. Ook de provincie en Staatsbosbeheer gaven hun fiat voor de aanleg van een betonnen pad, dat ook qua stijl mooi aansloot op de bestaande peddelroute, welke voert langs sloten, bos, struweel, bloemige graslandjes en een meanderende zijtak van de Vecht.

De spreekwoordelijke kers op de taart. “We hebben positieve gesprekken gevoerd”, licht Welleweerd toe. “Wat ons betreft kan de schop niet snel genoeg in de grond.” Maar de otterwerkgroep van Stichting Das en Vecht, de beheerder van vakantiepark de Arendshorst en Natuur en Milieu de Vechtstreek hadden zo hun bedenkingen. Het geplande fietspad kon otters weerhouden in het gebied te penetreren, laat staan zich daar permanent te vestigen. Plus gemotoriseerd verkeer kan illegaal de route gaan gebruiken.

Al het doemdenken ten spijt, Wilco Volkerink, voorzitter van PB Varsen, voelt zich gesteund door een rapport van bureau Staring, dat in opdracht van de gemeente onderzoek deed naar schadelijke gevolgen voor mens en dier en geen beletsel zag. “De doorgang van de Vecht naar de dode arm is wel iets aangepast. Nog minder storingsgevoelig gemaakt voor otters, door een bredere brug en de aanplant van ondoordringbare aanplant.” Welleweerd vult aan, “het is een potentieel ottergebied. Hij is nog niet waargenomen in het gebied, maar wel in de omgeving en elders langs de Vecht.”

Wat Willem Schepers betreft ligt het tweede routebord al veel te lang in zijn opslag. “Snel doortrekken dat pad, dan is het af. Te meer als onderdeel van de beleving van de Vecht. Bedoeling is dat het fietspad van beton wordt. Dan heb je eenheid met het stuk dat er al ligt. Die otter komt heus wel hoor, die is helemaal niet zo schuw als wordt verondersteld. Zelfs bij de brug in Ommen zijn sporen gevonden. Bovendien voert de route langs de rand van het gebied en niet er dwars doorheen. Het hart blijft drassig en ongerept.”

Lees ook

‘Genieten van een gezamenlijke maaltijd’

DALFSEN – Op zondag 25 oktober is er weer een ‘open tafel’ bij het Roode …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.