Home / warme welkom dag voor vluchtelingen

warme welkom dag voor vluchtelingen

Tekst: Mariska Kloppenburg

“Dit is een initiatief vanuit de Fred Foundation en mij werd gevraagd dit te organiseren. Met als doel om vluchtelingen, die vaak al veel ellende hebben meegemaakt en het misschien moeilijk vinden om hun plekje in te nemen in deze Hollandse maatschappij, een onbezorgde dag aan te bieden. Maar ook om ongedwongen in contact te komen met Nederlandse mensen.” Veel vluchtelingen uit Dalfsen (e.o.) kwamen met hun begeleiders van onder andere Vluchtelingenwerk naar de Bellingeweer en zij mochten zelf Nederlandse buren of bekenden meenemen.

De ‘Warme Welkom Dag’ begon ’s morgens met koffie en iets lekkers, waarna men een potje boerengolf deed. Na de lunch werd een zeskamp georganiseerd waaraan de begeleidster van de meisjes ook meedeed: “Ik vind dit een heel goed initiatief, zo’n dag als vandaag heeft echt effect. Je ziet dat je elkaars taal niet hoeft te kennen om samen lol te hebben.” Dat bleek wel toen een medewerker van Hiawatha uitleg gaf van het volgend spel: Het water uit de Vecht moest door een constructie van losse buizen naar een emmer gebracht worden. Welk team het eerst de emmer vol had, was winnaar. Al snel stapte een jongeman van Syrische afkomst met de emmer naar de Vecht, de buizen voorbij, om die meteen helemaal te vullen met water! De anderen keken verbaasd toe maar lagen toen helemaal dubbel. Ook het touwtrekken gebeurde onder grote hilariteit. En ondertussen oefenden de kinderen met veel plezier hun circusact bij de Tipi van Hiawatha. “De kinderen kregen een programma met een circusartiest. Hij heeft met hen circusacts ingestudeerd zodat hun ouders, familie en buren aan het einde van de dag getrakteerd werden op een echt circusoptreden!”, vertelt Geke, “Dit alles is een pilot. Er wordt na afloop bekendheid gegeven aan deze Warme Welkom Dag zodat andere organisaties of scholen geïnspireerd raken en bij Fred Foundation kunnen aankloppen met een eigen gedegen plan. En ook gesponsord kunnen worden door de Fred Foundation.”

De Fred Foundation meent dat de chaos in de wereld weerspiegelt in gedachten en harten van mensen, maar dat dit kan veranderen. De stichting gelooft in de mogelijkheden om, door lokale initiatieven, bij te dragen aan een betere toekomst. “Leuk hier, ècht”, zegt een jonge man vrolijk in gebrekkig Nederlands, “veel lachen!”

 

Lees ook

Verras een mantelzorger

DALFSEN – Tijdens de landelijke Dag van de Mantelzorg op 10 november worden zo’n 500 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.