uit hei en dennen wereldvrede

  Ik bedoel serieus “geen oorlogen in de wereld”. Niemand staat ‘s morgens op en denkt “weet je wat, ik ga mijn buurman dood schieten”. Daar gaat wat aan vooraf. En hoe dam je die woede en frustratie in? We weten dat het in de meeste gevallen om mannen gaat hè. Mannen met het brein van Trump. Die staan op met verbeten woede en agressie en daar moet iemand de schuld van hebben. Dus willen die mannen muren bouwen, land inpikken, rassen uitmoorden, wapenindustrie verhogen en zoals in zovele oorlogen, hun enig juiste godsdienst verheffen tot wereldgodsdienst.

  En dat is lastig, aangezien we voor God en Allah diverse vormen hebben om hem te volgen. Er zijn grote boeken geschreven over de uitspraken en eisen van goden. In het westen was dat over het algemeen de Bijbel. Ooit opgeschreven in een taal, die vrijwel niemand beheerst en meerdere malen herschreven. In het begin van mond tot mond, ieder in eigen taal/dialect. Nu heeft iedereen wel eens op een feestje een kringetje gevormd en een zin gefluisterd in het oor van de ander, die het verder moet fluisteren. De laatste in de kring moet de zin uitspreken. Dat is iedere keer weer ongelooflijk verrassend. De uiteindelijke zin heeft niets meer te maken met de eerste. Dus “het was nog nooit zo donker of het is weer licht geworden” klinkt bij de laatste als “nooit regen is lichter dan worst”. Nu is dit dus maar een herhaling van een paar mensen in een paar minuten.

  Kunnen we stellen dat alle goedbedoelde verhalen die door goden zijn verteld, wat verminkt over komen na ongeveer 2000 jaar? En dat iedere verteller zijn eigen (goed) bedoelde inbreng had? Het werd na het lezen en schrijven al moeilijker. Want ook die geschreven boeken moesten weer vertaald worden. En nog eens herschreven in een modernere vorm, enzovoort! Als we het hierbij zouden laten, dat niet alles zo letterlijk bedoeld is en we dus niet gaan muggenziften over artikelen, die een hoop mensen weer anders interpreteren, zouden we al heel ver zijn. Al die oorlogen en moorden, de doodsangst van ons allemaal, en waarvoor? Ter meerdere glorie van? God/Allah is toch liefde?! De hemel in een aantal etages. Voor ieder wat wils.

  Antoinette

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.