Home / uit hei en dennen tuinperikelen

uit hei en dennen tuinperikelen

De ijskappen smelten enorm hard zeggen de natuurwetenschappers. Over een X aantal jaren liggen Ommen en Dalfsen aan zee. Ik denk dat dat wel mee zal vallen, maar je weet het niet hè! Lente, zomer en herfst 2017 zal het niet gebeuren. Dus reden wij naar een mooi groot hoveniersbedrijf.

Het was er druk, iedereen wil nu z’n tuintje of balkonnetje in orde hebben. Op facebook zag ik al de prachtigste composities en dan gaat mijn groei en bloei bloed versneld stromen. Het moet NU gebeuren en nee, dat doen de nijvere mannen van ons hoveniersbedrijf niet, dat doen wij hoogst persoonlijk zelf. Verloofde en ik zijn een ijzeren combinatie. Ik zoek plantjes uit en verloofde geeft waardevolle tips. Hij is meer van het overleg, terwijl ik wat aardige kleurencombinaties zoek en wel zal zien hoe en waar het allemaal geplant wordt. Wij vullen elkaar fantastisch aan.

Nu staan dus de eerste plantjes in de tuin en morgenvroeg worden de bloembakken en potten gevuld. Nog een heel werk hoor, want alle vaste planten zijn nog groen, zodat ik geen notie heb van de kleuren die er opkomen. Namen van planten zeggen me ook niets, wel weet ik, dat er veel bloemen met lange stelen de neiging hebben om te vallen. Pioenrozen bv. De knop is al zichtbaar, maar de stelen vallen al.

Ik heb een vriendin, die echt alles van planten en bloemen weet en mij regelmatig wijsheden bijbrengt die ik terplekke weer vergeet. Het beklijft gewoon niet. Zij heeft uiteraard alleen vaste planten. Die kun je “scheuren”.

En dan heb je er twee, ongelooflijk. Veel van onze veelbelovende planten krijgen een grijzige waas over hun blad en anderen verdorren voor de bloei. Dan zijn het beestjes of spint, of het is te nat of te droog. Onze hoveniers hebben voor alles dat wegrot of opgevreten wordt een passend antwoord. Het ligt niet aan de planten en bloemen, dat is zeker, het is de natuur die tegen ons is.

Ik kan daar erg verdrietig om worden. Ik heb wel tuinboeken hoor, net als kookboeken. Ik schaf ze aan en neem me voor ze te bestuderen en op te volgen. Ach, als het allemaal niet erger is, toch?

Antoinette

Lees ook

Volop genieten tijdens jeugdvoetbaldagen bij S.V. Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Tijdens de voorjaarsvakantie kon de jeugd zich bij S.V. Nieuwleusen afgelopen week naar …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.