Home / ome henk roept touwtjesspringers van weleer opnieuw bijeen

Op de vraag of het record touwtjespringen zaterdag 13 mei aan diggelen wordt gehuppeld volgt een besmuikt lachje. “Dat denk ik niet”, laat initiatiefnemer Henk Kampman weten. “We zijn inmiddels wel wat ouder, strammer en grijzer geworden”, vult zijn rechterhand Gert Witte lachend aan.

ome henk roept touwtjesspringers van weleer opnieuw bijeen

Het wereldrecord touwtjespringen stamt uit de vorige eeuw. Uit mei 1996 om precies te zijn en is in handen van een gezelschap uit Ommen, waar ‘ome Henk’ Kampman en Witte deel uit maken.

We gaan meer dan twintig jaar terug in de tijd. Tijdens de RTL postcodeloterij recordshow zag Kampman op de beeldbuis dat het wereldrecord touwtjespringen gesteld werd op 22 personen. “Een minuut lang springen met zoveel mogelijk mensen”, weet de touwtjesspringer uit de Vechtstad zich nog exact te herinneren. “Ik dacht gelijk: dat kan beter, dus heb ik de televisiezender aangeschreven. De boodschap was overduidelijk: wij willen dat record aanvallen! Binnen twee weken had ik bericht terug, kom maar op!” Kampman heeft alle correspondentie keurig bewaard in een plakboek, gepaard met foto’s en sponsorcontracten. “Ja, toen moesten we aan de bak natuurlijk.” Een groep van vijftig personen bestaande uit vrienden, familie, buren, kennissen en leden van GVO en OKK, de beide gymnastiekverenigingen, die enkele jaren terug zijn gefuseerd tot Energy Ommen.

Hoe dan ook, binnen de kortste keren sloegen Kampman en zijn kompaan Witte met een groep van vijftig touwtje springers aan de slag. Uren werden gedraaid in onder meer de brandweerkazerne. “Elke week wel een paar uur, vergis je niet hoor”, vult Witte aan. “Het werd serieus opgepakt.”

In het voorjaar van ’96 was het zover. “De hele groep in de bus en op naar Aalsmeer”, herinnert Kampman zich. Om zijn woorden kracht bij te zetten snuffelt de nestor van het touwtje springen door bergen foto’s, verzamelt in een flinke doos. “Het was vooral gezellig, maar het wereldrecord werd wel eventjes gebroken en opgekrikt van 22 naar 37 personen.”

Na het neerzetten van een nieuw wereldrecord hield het niet op. Het inmiddels gesloten pretpark Het Land van Ooit kreeg lucht van de geslaagde recordpoging en nodigde het gezelschap uit voor een volledig verzorgd verblijf van enkele dagen, met wat demonstraties als tegenprestatie. “Uiteindelijk is het afgesloten met een rondvaart bij Peters, een wandeling naar de Vilsterse molen en een maaltijd bij Hong Kong, die zich gedurende de gehele periode een uitstekende sponsor heeft getoond”, put Kampman uit zijn geheugen.

Nou ja, welnu, het plezante boek ‘Touwtjespringen’ werd dus dichtgeslagen. Tot… “Ik raakte in gesprek met Yvonne Veurink, een van de deelneemsters destijds”, vertelt de geestelijke vader van het ludieke gebeuren. “Die voelde wel wat voor een reünie.” Witte vult aan, “laten we er dan maar gelijk een hernieuwde recordpoging aan wagen, was direct de gedachte.” Twintig jaar verder, ongetraind, met roest op de kuiten en sleet op de spieren. “Mocht het mislukken, och, jammer dan”, besluit Kampman met een knipoog.

Zaterdag 13 mei komen de wereldkampioenen touwtjespringen opnieuw bijeen aan de Markt in Ommen. Na het handje schudden en schouderkloppen om 15.00 uur, gaat het gezelschap om 16.00 uur springen in een poging om minimaal getraind het wereldrecord te verbeteren. Ongeacht het resultaat wordt daarna de kroeg ingedoken. Publiek is welkom.

Lees ook

Zoekplaatje van de week

OMMEN – De fotowerkgroep van het Cultuurhistorisch Centrum Ommen vraagt uw hulp bij het beantwoorden …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.