natuurbeleving nieuwsgierige zwartbonte koeien

  Bruggeman: “Soms is het een hele toer om ergens te komen en is het afwachten wat er op je pad komt. Die extra inspanningen geven vaak de meeste voldoening. Zo ook die namiddag dat ik nog wat extra nesten wilde controleren.

  Op het water maar ook op het schouwpad dansen wel honderd blauwe en bruine libellen sierlijk en synchroon bewegend boven het witgekleurde fluitenkruid. Mooie beestjes zijn het, maar pas op, het zijn jonge gemaskerde moordenaars. Met het zogenaamde masker waar haken aan zitten, grijpen ze hun prooien uit het water.

  Het wandelpad met zijn eikjes aan weerskanten nodigt uit voor een heerlijke wandeling. Een erehaag lijkt het wel, maar schijn bedriegt. Doornstruiken lokken me steeds verder in de val en brandnetels hebben nu ook de gaten in mijn kapotte spijkerbroek ontdekt.

  Het is even afzien maar dan heb je ook wat. Het buizerdpaartje slaat alarm en dan weet ik dat er jonkies zijn. Voor het tweede jaar broeden ze in een oude eik met een omtrek van wel tweehonderdzeventig centimeter. De jonkies in het zeventien meter hoge nest schat ik zo te zien op een dag of tien. Daarboven zweeft het donkerbruine buizerdvrouwtje met prooi, geduldig wachtend op mijn vertrek.

  Het gemengde bos zit vol met allerlei vogels. Vinken, mezen, gorzen, lijsters, spreeuwen, duiven. Het vliegt af en aan. In de natuur hoort daar dan weer een sperwernest bij. Even het zandpad over en maar eens kijken in het sparrenbosje.

  Vanuit het naastgelegen weiland van de altijd vriendelijke eigenaren komt een zwartbonte koe polshoogte nemen. Wanneer ik het sparrenbosje inloop kijkt ie me nieuwsgierig na. Ik concentreer me op de witte schijtstrepen in het bosje. Hier moet ergens het nest zitten. Op de grond liggen de geruide veren van het broedend sperwervrouwtje. En ja, daar is het nest op 5 meter hoog tegen de stam. Een zeslegsel met veel dons is het resultaat.

  Zo, nu maar snel weer naar het zandpad en dan dezelfde weg terug. En wie komt daar weer aangelopen uit de groep mooie zwartbonten? Opnieuw het beest met nummer 46 op het eind. Zwartbonte koeien. Hartstikke nieuwsgierig, maar het blijven mooie beesten met een heerlijke uitstraling.

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.