Home / mijden van zorg ook probleem in ommen

mijden van zorg ook probleem in ommen

Bezoekers in de zaal gingen in gesprek met een breed panel deskundigen. De bijeenkomst werd georganiseerd door de lokale politieke partij VOV, ‘om zicht te krijgen op de stand van zaken in de zorghulpverlening sinds de gemeente daar verantwoordelijk voor is’, aldus organisator Cor ten Cate. We zijn op de goede weg maar we zijn er nog lang niet. Meer samenwerking, ook met de burger is nodig en de aanpak moet nog integraler, zo concludeert het panel van deskundigen.

Sinds het eigen risico is verhoogd naar 385 euro is er een duidelijke stijging van de zorgmijding in Ommen. “Mensen die onder het minimum leven gaan wel naar de huisarts want die valt niet onder het eigen risico. De voorgeschreven medicijnen of andere behandelingen worden echter vaak vermeden door deze groep inwoners, omdat die voor hen niet te betalen zijn, met alle latere gezondheidsproblemen en zorgkosten van dien. “In Ommen is dat absoluut een ‘issue’”, aldus huisarts en panellid Paul Habets. “Toen het eigen risico nog 220 euro bedroeg, speelde zorgmijding nog niet echt in mijn praktijk. Het omslagpunt ligt dus ergens tussenin.”

De oplossing van het probleem moet worden gezocht in meer maatwerk in de wijk en samenwerking met burgerinitiatieven, ofwel participatie. Habets: “We moeten kijken naar hoe we de gezondheid van deze groep kunnen beschermen en daar oplossingen voor vinden. Een andere kijk op zorg is nodig. We moeten af van de focus op waar we vinden allemaal recht op te hebben. Niet meehuilen met de wolven maar samen creatief oplossingen vinden.”

Preventie
Het begin is er in de vorm van onder meer het Samen Doen Team, maar de samenwerking op gebied van gebied van zorg, jeugdzorg, werk en inkomen moet groeien en moet ook innovatiever. Dat vindt het hele panel, bestaande uit Jan Flier (Gezinsbehandelaar jeugdzorg Dimence), Ben Koenen (Zorgondernemer sociaal domein), Pieter Kant (Toezichthouder – cliëntenraadslid), Paul Habets (Huisarts en ex-vicevoorzitter Landelijke Huisartsen Vereniging), Gerrit Middelkamp (Gemeenteraadslid VOV) en Carien Knook (Thuiszorg Saxenburg).

Ook werd gehamerd op investeren in preventie en participatie. Flier meent dat preventie van bijvoorbeeld alcoholmisbruik niet pas in het middelbaar onderwijs maar al op de lagere school moet worden ingezet, zoals in Scandinavië. “Het mooie van geïntegreerd beleid is dat via de Jeugdadvies Teams bijvoorbeeld ook het armoedeprobleem in beeld kan komen, zodat daar op kan worden ingespeeld.”

Mantelzorgers
De ondersteuning van mantelzorgers die zich in Ommen vaak niet kenbaar maken, kan beter. Net als de kwaliteit van patiëntenvervoer en de duidelijkheid over de onafhankelijkheid van cliëntondersteuners bij het keukentafelgesprek. Dit bleek uit de vragen en opmerkingen van het publiek in de zaak, waaronder ook bewoners uit een aantal kleine kernen. Ook is er verbazing over de meer dan twee miljoen euro die de gemeente Ommen ‘over heeft’ van het zorgbudget. “Geef dit geld aan de burgers en je zult zien dat er nog meer bezuinigd gaat worden”, aldus ondernemer sociaal domein Ben Koenen.

Gespreksleider Gerrit de Jonge, gemeenteraadslid voor de VOV, zegde toe de uitkomsten te verwerken in het verkiezingsprogramma en mee te nemen richting het college van B en W.

Lees ook

Gratis cursus ‘Kennismaken met Mindfulness’

DALFSEN – Op donderdag 28 oktober start Impluz met de populaire cursus ‘kennismaken met Mindfulness’ …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.