landstede kinderopvang ommen viert 25 jarig jubileum

  Ze sprak tijdens de spetterende afsluiting van een feestelijke week die in het teken stond van het 25-jarig bestaan van de kinderopvang. Zo’n 120 ouders, kinderen, buurtbewoners, (oud-)medewerkers en relaties waren daarvoor vrijdagmiddag 12 mei naar de locatie aan de Haarsweg gekomen.

  Theo Bekker, CvB-lid van Landstede Groep, heette iedereen welkom. Hij prees het mooie gebouw en gaf aan trots te zijn op de visie van Landstede Kinderopvang waarbij de pedagogisch medewerkers op een verantwoorde en doordachte manier met kinderen omgaan. Daarna was het de beurt aan assistent-leidinggevende Hanneke Weelink om samen met twee kinderen het cadeau uit te pakken: een fotoschilderij van twee kinderen, opgebouwd uit foto’s van kinderen van Landstede Kinderopvang.

  ‘Die 100 is hier’
  Vervolgens schonken de ouders, via oudercommissievoorzitter Jorien, een appelboom voor een aantal locaties. “Dat past bij het natuurbeleven, het zelf ontdekken, gezond leven en groeien van de kinderen: de speerpunten en visie van Landstede Kinderopvang.
  Ze lichtte het groeien van de kinderen toe met een gedicht over de 100 talen van een kind: “Het kind heeft 100 manieren van denken en spreken, werelden om te ontdekken, te verwonderen en lief te hebben. Maar de maatschappij pakt er 99 af. Ze scheiden het hoofd van het lichaam. Een kind moet luisteren en niet praten, mensen zeggen: ‘Ik geef je die ontdekte wereld. Werk en spel, realiteit en fantasie, wetenschap en verbeelding verstand en droom horen niet bij elkaar. En dus vertellen ze het kind dat die 100 er niet is. Maar het Landstede-kind spreekt dat tegen. Die zegt: ‘Die 100 is hier’.”

  ‘Stimuleren, maar niets moet’
  Vervolgens waren er voor jong en oud diverse activiteiten zoals een muziekworkshop met oudhollandse liedjes, een springkussen, sponsgooien en een clown die ballonfiguren maakte. In een diashow met foto’s en filmpjes was een dag op de groep van het kinderdagverblijf te zien.

  De aanwezigen hadden het naar hun zin: “Het is leuk om de oud-pedagogisch medewerkers weer te zien”, zegt Diana Peters, die al acht jaar ervaring heeft met de opvang in Ommen. Dat de opvang stimuleert wat kinderen aanspreekt en dat daarbij niets moet, vindt ze mooi. Net als de manier van vastleggen, het ophangen van werk in de gang, wat maakt dat kinderen ook zelf kunnen blijven zien welke groei ze doormaken.
  Karin Zantingh is ook tevreden met de geboden opvang: als gastouder vanuit een kinderlogeerhuis ervaart ze veel betrokkenheid vanuit Landstede Kinderopvang. “Regelmatig komen de medewerkers even langs. Dat is heel prettig.”

  De hele week – van 8-12 mei – waren er allerlei activiteiten voor de kinderen op het kinderdagverblijf, de buitenschoolse opvang en bij de gastouders. “Bij alle activiteiten stonden onze speerpunten, zoals voeding, natuur, bewegen en gezondheid, centraal. Voor de gastouders hadden we bijvoorbeeld een tasje gemaakt met daarin materialen om thuis ook een ‘feestweek’ te organiseren”, zegt Hanneke.

  Bijzondere en belangrijke relatie
  De afgelopen 25 jaar is er veel veranderd, onder andere op het gebied van regelgeving. Hanneke: “We hebben nu op het kinderdagverblijf bijvoorbeeld een 3+ groep waar kinderen worden voorbereid op de basisschool. Daarnaast blijven we vernieuwen: zo is er veel aandacht voor voeding, natuur en bewegen: het zijn zelfs onze speerpunten. En met Yvonne Gort, een gastouder die een groene bso – speel- en werkplaats De Nieuwe Weg – is begonnen, werken we samen.”

  “Wat al die jaren bijzonder blijft is de relatie die de kinderen met de pedagogisch medewerkers opbouwen. Het is mooi om te zien dat als wij een kind begroeten bij binnenkomst dat het dan enthousiast wil vertellen wat hij of zij heeft meegemaakt. Ook bijzonder is de belangrijke rol die wij, samen met de ouders, in de ontwikkeling van het kind hebben. Tegelijkertijd is het een hele verantwoordelijkheid waar wij ons voortdurend van bewust zijn en blijven.”

  Al 25 jaar kinderopvang in Ommen
  De kinderopvang in Ommen vindt 25 jaar geleden zijn oorsprong bij Welzijnsstichting Vechtstreek in Dalfsen/Ommen, later ook wel bekend als Vechtstreek de Sprong en Dunamis. Toen de stimuleringsmaatregel Kinderopvang van kracht ging, werd kinderdagverblijf Kwibus een feit en startte in Ommen het eerste kinderdagverblijf aan de Jan Houtmanstraat. Het gastouderbureau, dat al enige tijd bestond, ging samen met het kinderdagverblijf.

  In 2002 gingen kinderdagverblijf Kwibus, de buitenschoolse opvang en het gastouderbureau over naar Landstede. Ouders uit Ommen en omgeving kunnen voor alle vormen van opvang bij Landstede Kinderopvang terecht: kinderdagopvang, peuterspeelgroep, buitenschoolse opvang en gastouderopvang. Landstede Kinderopvang Ommen is klaar voor de volgende 25 jaar!