Home / boek van de week sara het meisje dat op transport ging

Het Boek van de Week van Bibliotheek Ommen is 'Sara, het meisje dat op transport ging’ van Lody van de Kamp.

boek van de week sara het meisje dat op transport ging

De jonge joodse Sara wordt samen met haar zusje Mirjam op transport gezet. Vanuit Kleve gaan ze in 1938 met honderden andere kinderen richting Engeland. Haar moeder en kleine broertje blijven achter, haar vader was al ‘verdwenen’. De trein is overvol en Sara zit vol verzet. Samen met haar zusje is ze van school geplukt, haar moeder stond met twee koffertjes buiten school op hen te wachten. Het afscheid op het station is hartverscheurend, haar moeder vraagt Sara goed op haar zusje te passen. In de trein worden de kinderen getroost door Mevrouw Wijsmüller, een Nederlandse vrouw die het transport hoogstpersoonlijk bij Eichmann bedongen heeft. Zij zal het transport tot aan Hoek van Holland begeleiden.

Nijmegen
Op het station van Nijmegen voltrekt zich voor de zusjes een tweede ramp, Sara en Mirjam worden gescheiden. Sara mag doorreizen naar Engeland, Mirjam is te jong, alleen kinderen ouder dan twaalf jaar mogen de oversteek maken. Sara is in alle staten, boos, verdrietig, bang, opstandig. Maar ze heeft geen keuze, zonder haar zusje komt ze in Londen aan en wordt daar opgevangen door een oom en tante.

Lang kan ze daar niet verblijven, als de bombardementen uitbreken wordt ze samen met leeftijdgenoten naar het platteland geëvacueerd. Al die tijd onwetend over het lot van haar familie. De hele oorlog verblijft Sara op het platteland, in 1945 keert ze terug naar Londen in de hoop haar familie terug te vinden. Langzaam maar zeker dringt de gruwelijke waarheid tot Sara door. Met vallen en opstaan weet ze een leven voor zichzelf op te bouwen maar de herinneringen zullen nooit verdwijnen.

Kindertransporten
Lody van de Kamp schetst in korte, bondige hoofdstukjes het leven van Sara. In heldere taal en met veel kennis van zaken beschrijft hij op meeslepende wijze het leven van Sara over een periode van vijftig jaar waarbij de periode van 1938-1948 de hoofdmoot vormt. Sara is een zelfbewuste, opstandige tiener die in bijzondere omstandigheden opgroeit.

Het is geen waar gebeurd verhaal maar berust wel op feiten die zich rond de kindertransporten afspeelden. Truus Wijsmüller heeft met de door haar georganiseerde transporten de levens van 10.000 joodse kinderen weten te redden. Van de Kamp is rabbijn, heeft zijn opleiding in Engeland en Zwitserland genoten. Eerder verschenen van zijn hand de romans ‘Oorlogstranen’, ‘Weeskinderen’en ‘Alleen’. Ook publiceert hij in dag- en weekbladen.

Het boek ‘Sara, het meisje dat op transport ging’ is aanwezig in Bibliotheek Ommen. Door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen kan het boek gereserveerd worden. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheekommen.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://www.boekvandeweek.blogspot.com/ 

Lees ook

Strijd tussen tollen Dalfsen en Ommen

DALFSEN/OMMEN – Om vanuit Ommen via het Laar in Vilsteren te komen, moet de rivier …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.