werkzaamheden zuidelijke vechtoever na de zomer hervat

  De zuidelijke Vechtoever in het centrum van Ommen krijgt een nieuwe inrichting. Het gaat om het gebied tussen de Zwolseweg en de Vecht. Dankzij de nieuwe inrichting krijgen water en natuur in het gebied meer ruimte. Ook zorgt de nieuwe inrichting voor meer recreatieve mogelijkheden. De werkzaamheden zijn in de tweede helft van 2016 gestart.

  Allereerst is een groot deel van de nevengeul van rivier de Vecht gegraven. Deze ‘Koeksegeul’ loopt grotendeels over het terrein van camping De Koeksebelt en over de oostrand van het scoutingterrein terug in de Vecht. Het deel van de Koeksegeul tot aan de huidige ingang van camping De Koeksebelt is klaar.

  Twee bruggen
  De Koeksegeul wordt circa 2 kilometer lang. Door deze nevengeul van de Vecht ontstaat langs de zuidelijke Vechtoever een eiland. Om ervoor te zorgen dat dit eiland bereikbaar is, zijn twee nieuwe bruggen over de Koeksegeul aangelegd. Eén brug ligt ter hoogte van de aansluiting met de Steenoever. De tweede brug ligt ter hoogte van de toegangsweg richting camping De Koeksebelt.

  Camping De Koeksebelt wordt gedeeltelijk in westelijke richting verplaatst en krijgt een nieuwe inrichting. Het nieuwe campingterrein is opgehoogd. De campingeigenaar geeft het campingterrein momenteel een nieuwe inrichting.

  Recreatieseizoen
  In verband met het recreatieseizoen worden de werkzaamheden in het gebied nu onderbroken. De bestaande camping kan normaal gebruikt worden. Campinggasten kunnen hier zonder hinder van het gebied genieten. De werkzaamheden worden op 1 oktober 2017 vervolgd, als het recreatieseizoen voorbij is. Dan wordt het resterende oostelijke deel van de Koeksegeul gegraven. Deze werkzaamheden duren nog circa 3 tot 4 maanden. Naar verwachting is de totale herinrichting van de zuidelijke Vechtoever in het voorjaar 2018 afgerond.

  Door de aanleg van de Koeksegeul daalt het waterpeil van de Vecht ter hoogte van de Hessel Mulertbrug met 8 centimeter bij pieken zoals in 1998. Dit is nodig omdat de Vecht hier op z’n smalst is. In 2014 kreeg de noordelijke Vechtoever al een nieuwe inrichting en is de Vecht verbreed. Hierdoor is het waterpeil van de Vecht ter hoogte van het centrum bij hoog water al flink gedaald.  Waterschap Vechtstromen en de gemeente Ommen werken samen aan het project. Het project Vechtoevers is onderdeel van het provinciale programma Ruimte voor de Vecht en mede mogelijk dankzij een provinciale subsidie.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.