Home / vrijwilligers verbeteren leefgebied ringslang in dalfsen

vrijwilligers verbeteren leefgebied ringslang in dalfsen

In de maand april zet de vrijwilligersgroep zich voor het leefgebied van de ringslang. Er worden broeihopen aangelegd, waardoor het reptiel beter in staat is zich voort te planten.

De ringslang is een soort die vooral voorkomt ten noorden van de grote rivieren. In de Kop van Overijssel wordt het dier regelmatig gespot. Ook op Landgoed de Horte wordt de ringslang veelvuldig waargenomen. Zeker op natte delen van het landgoed komen veel amfibieën voor, die als voedsel dienen. Ook belangrijke leef voorwaarden voor de ringslang zijn een droge overwinteringsplaats en goede omstandigheden voor het uitbroeden van eieren. Door broeihopen aan te leggen worden deze voorwaarden gecreëerd wat het voortbestaan van de soort ten goede komt.

Broeihopen
Op diverse geschikte locaties van Landgoed De Horte is de vrijwilligersgroep druk bezig broeihopen aan te leggen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van paardenmest en ander organisch afval. Ringslangen hebben dit nodig voor de ontwikkeling van hun eieren. De vrouwtjes leggen in de zomer hun eieren in het rottende materiaal van de broeihoop. Door de rotting ontstaat warmte, die nodig is voor de ontwikkeling van de eieren. Door deze broedkamers kunnen al na zes weken de eerste jonge ringslangen uit het ei kruipen.

Waardevol Overijssel
Overijssel is prachtig en waardevol en biedt veel afwisseling voor mens, plant en dier. Maar al dit moois is kwetsbaar en moet beschermd worden voor onszelf en de generaties na ons. Landschap Overijssel beschermt het landschap in Overijssel al meer dan tachtig jaar. In haar eigen 54 natuurterreinen, maar ook bij en met ruim 3.000 grondeigenaren. Dit doet zij samen met ruim 9.500 donateurs, bijna 50 Overijsselse bedrijfsvrienden en ruim 7.000 vrijwilligers. Meer informatie over het waardevolle Overijssel en hoe dit landschap te beleven op www.landschapoverijssel.nl

Lees ook

Joep Wennemars kwalificeert zich voor NK afstanden in Heerenveen

DALFSEN – Afgelopen zaterdag werd op IJsbaan De Schegge in Deventer de IJsselcup verreden. Dalfsenaar …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.