veldzicht balkbrug niet langer tbs kliniek

  Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (ministerie van Veiligheid en Justitie) is één van de vele gasten. ‘Veldzicht staat weer op de kaart!’, zo luidt de titel van de bijeenkomst waarvoor vertegenwoordigers van tal van instanties en organisaties die betrokken zijn bij de nieuwe bestemming van Veldzicht zijn uitgenodigd. Die nieuwe bestemming van Veldzicht laat zich overigens niet in enkele woorden vangen. “Het ‘nieuwe’ Veldzicht is gespecialiseerd in de behandeling van vreemdelingen met een diverse culturele achtergrond die zijn aangewezen op psychiatrische zorg”, zo schetst algemeen directeur Rob van der Plank de nieuwe identiteit. “We noemen ons voortaan dan ook met trots centrum voor transculturele psychiatrie (CTP) Veldzicht en zijn daarmee uniek in ons land.”

  Metamorfose
  In 2013 leek het er op dat Veldzicht, dat al tachtig jaar dienst had gedaan als tbs-kliniek zou moeten sluiten. Een breed gedragen lobby zorgde er uiteindelijk voor dat de inrichting, die zich flink verankerd heeft in Balkbrug en omgeving, toch open mocht blijven. Op 11 oktober 2013 kwam het goede nieuws, als onderdeel van een begrotingsakkoord dat het kabinet sloot met enkele oppositiepartijen.

  Veldzicht kreeg wel een nieuwe bestemming. Eind 2015 vertrok de laatste reguliere tbs’er en sindsdien heeft de kliniek een flinke metamorfose ondergaan. “Zeker voor personeel was dat een enorme omslag”, stelt directeur Van der Plank. Voor de buitenwacht waren de veranderingen veel minder zichtbaar. “We wilden eerst ons huis weer op orde hebben, maar vinden het belangrijk om nu richting al onze partners en contacten en de samenleving te laten zien wat het ‘nieuwe’ Veldzicht inhoudt.”

  Complexe doelgroepen
  Qua omvang is Veldzicht minder groot dan voorheen. Het aantal patiëntenplaatsen is gedaald van 205 naar 156. Het personeelsbestand is nu 270 fte (dit zijn 340 medewerkers) in plaats van 440. Er verblijven patiënten uit vijftig verschillende landen op verschillende juridische of bestuursrechtelijke titels. In totaal zijn er acht verschillende doelgroepen: tbs-vreemdelingen, vreemdelingen in strafrecht (VRIS), illegalen, asielzoekers die door het COA zijn doorverwezen, bestuursrechtelijke vreemdelingen, vreemdelingen die uit een forensisch psychiatrische kliniek (FPK) komen, er is een intensive care unit (ICU) en een afdeling GGZ-intensief. Zeer gevarieerde en complexe doelgroepen dus, die één ding gemeen hebben: ze hebben allemaal psychische problemen en daarom zorg nodig. Binnen CTP Veldzicht worden zes verschillende zorgprogramma’s aangeboden.

  “De uiteenlopende problematiek en achtergronden van onze patiënten maakt het werken in Veldzicht complex, maar ook uitdagend”, vindt Van der Plank. “We krijgen hier bijvoorbeeld te maken met zwaar getraumatiseerde vreemdelingen, die vaak het vooruitzicht hebben dat ze terug moeten naar hun land van herkomst. Naast het bieden van de juiste zorg is ook veiligheid een heel belangrijk aspect in Veldzicht. Veel patiënten zijn hier gedwongen geplaatst. Op het terrein zijn twee beveiligingsniveaus, de één wat zwaarder dan de ander. Verschillende doelgroepen mogen elkaar niet zien of ontmoeten.”

  Meerjarenvisie
  Tijdens de bijeenkomst op maandag 10 april zal algemeen directeur Rob van der Plank het eerste exemplaar van de meerjarenvisie 2017-2021 van CTP Veldzicht overhandigen aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff. “Al teveel wil ik daarover vooraf nog niet verklappen”, zegt hij. “In elk geval staat in de meerjarenvisie onze missie vermeld en die luidt: Mensen vaardig en veilig verder helpen. Als Veldzicht willen we het verschil maken voor mensen, hen een betere toekomst bieden en daarmee actief bijdragen aan een veiliger samenleving. Daar gaan we als directie en personeel, samen met alle organisaties en instanties waar we nauw mee samen werken, de komende jaren keihard onze schouders onder zetten.”

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.