Home / uit hei en dennen tradities

uit hei en dennen tradities

Zo zijn we niet opgevoed. Ja, er was een vaag besef van Islam, Jodendom, Boeddhisme e.d. Dat wist je en als je in een dergelijk land kwam, respecteerde je de gewoonten en wetten van dat land. In de zuidelijke landen kwam je niet in korte broek en naveltruitje in katholieke kerken en in islamitische landen deed je een sjaaltje om je hoofd en je schoenen uit, gewoon, uit respect.

Sinds jaren komen  vele vluchtelingen naar Europa en dus ook in ons land. Dat begon in de vijftiger jaren van de vorige eeuw. De Ambonezen, Nederlanders dus, met een andere achtergrond. Hadden zij en wij daar last van? Totaal niet. Fijne hartelijke vriendelijke mensen met hoop op de gedane belofte ooit terug te keren naar het land van hun verleden. Ja, een bruine huidskleur en zwart haar. We beseften niet eens dat zij een andere kleur hadden. Zij hoorden er bij, Nederlanders onder elkaar.

Nu zijn er bijna een miljoen mensen in Nederland met een niet christelijke afkomst. Zij zien er anders uit, kleden zich anders, spreken anders en hebben totaal andere gewoonten. Niet beter of slechter, maar anders. En dat vinden wij Nederlanders moeilijk. Onze tradities en geloofsrichtingen willen we behouden met begrip voor andere tradities en geloof. Dat is moeilijk voor alle partijen en zeker in de grote steden waar hele wijken door buitenlandse Nederlanders worden bewoond.

Tot voor kort waren we tolerant en blij met elkaar. We leerden van elkaar. Opeens, zo lijkt het, is er haat en onbegrip wederzijds. Uit naam van ieders God worden mensen uiteen gereten door bommen en granaten. Waarom? Omdat dat hun “goddelijke” opdracht is. De wereld moet worden zoals hun God dat wil en als het niet goedschiks gaat, dan maar met bommen en granaten op onschuldige mensen. Het is een goddelijke opdracht. Dat zeggen hun leiders. Dat bezorgt ons angst voor de toekomst. Wij en zij. En dat is funest. We moeten naar elkaars toekomstverwachtingen kijken en ieders gewoonten respecteren zonder hen je wil op te leggen. WEL met respect aan de gewoonten van ons land.

 

 

Antoinette

Lees ook

Dolfje Weerwolfje bestaat 25 jaar!

Dolfje Weerwolfje week: 27 februari t/m 7 maart 2021 DALFSEN – Dit jaar bestaat Dolfje …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.