Home / uit hei en dennen mama

uit hei en dennen mama

Gelukkig had ik in mijn broertje Joost een bondgenoot. Gek genoeg was hij niet het mikpunt van haar afkeuring. Hij was een jongen hè, en moeders schijnen daar veel beter mee om te kunnen gaan. Een boodschap doen aan de Hammerweg, terwijl wij in de Wolfskuil woonden was voor mij onoverkomelijk.  Doodeng zeg. Dan moest je roepen om de winkelier naar de toonbank te krijgen. Ach dat kon nog in die tijd.

Maar WAT roep je dan? Geen bel aan de deur, dus wie liep onverrichte zaken moedeloos en jammerend terug? Dan ging mijn 14 maanden jongere broer wel even. Ja, een enorme afgang toen. Mijn vader, waar ik op leek, had veel meer compassie met mij. Dat was heerlijk. Hoe kon ik mijn moeder ooit behagen? Door veel te lezen. Zoveel boeken had ik toen nog niet, dus plukte ik boeken uit haar boekenkast. Iets romantisch vond ik het allermooiste. Dat lag dus nog in het vooruitschiet voor me. Kijk, nog maar een jaar of 10 en ik zou deze romantiek ook beleven, hoewel, wie zou mij uitkiezen!

Het is allemaal goed gekomen hoor, ik kan de wereld allang prima aan. En wat schetst mijn verbazing en ontroering gisteren? In de boekenkast vond ik een boekje van F. Springer met een voorwoord van mijn moeder. Ik denk dat ik toen 45 jaar was.

“Lieve oudste dochter. Dit wordt een tijd van vooruit kijken. We worden steeds ouder, dus je bent op de helft. En wat zo prettig is, je weet al zo veel van het leven en loopt zo snel niet meer stuk. Iedereen houdt van je en je bent nog steeds prachtig. Je lijkt een gelukskind. Of je het ook bent kan alleen jijzelf uitmaken. Nog veel prettige jaren en heel veel liefs van mamma”.

Wat een lieve mooie woorden van mijn moeder toen. Ik denk dat ze toen rond mijn leeftijd van nu was. Nu koester ik die liefde, heb het zelfs gedeeld op facebook. De hartverwarmende reacties zijn nu ook een beetje voor mamma. Ik heb zo veel van haar geleerd besef ik al heel wat jaren. Voortschrijdend inzicht!

Antoinette

Lees ook

Onderzoek naar effecten zwarte wiek bij windturbines

REGIO – De provincie Groningen en energieleverancier RWE laten in samenwerking met andere overheden, waaronder …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.