stille week gevierd in vier kerken

  Sinds halverwege de jaren ’90  wordt in Ommen door verschillende kerken aandacht besteed aan de Stille Week. De Interkerkelijke Werkgroep Rondom Pasen, bestaande uit tien mensen die vier kerken in Ommen vertegenwoordigen, heeft een bijzonder programma samengesteld.

  Op maandag 10 april is er een dienst in de Katholieke kerk waar het koor Intermezzo aan meewerkt. Donderdag 13 april, Witte Donderdag, vindt in de Hervormde kerk het Heilig Avondmaal plaats en zal Henk Ruiter een muzikale bijdrage leveren. Op Goede Vrijdag 14 april is er in de Gereformeerde kerk een ingetogen dienst, waarbij beleving centraal staat. Zaterdag 15 april, Stille Zaterdag, is er een paaswake in de Gereformeerde kerk (vrijgemaakt), waar een cellist, trompettist en organist aan meewerken. Op Paasmorgen is er een korte bijeenkomst op begraafplaats Laarmanshoek, waarna mensen narcissen of andere voorjaarsbloemen kunnen leggen op het graf van hun dierbaren. Tot slot wordt iedereen uitgenodigd voor een ontbijt in de Kern en kunnen mensen eventueel naar de kerk van hun voorkeur voor een paasdienst.

  Speciaal voor de dienst op Goede Vrijdag in de Gereformeerde kerk heeft de op muzikaal gebied veelzijdige Roelof Elsinga zeven stukken gecomponeerd bij de woorden, die Jezus sprak aan het kruis. Hoewel er een mannenkoor van ongeveer honderd leden, Edoza uit Sneek, meewerkt aan de dienst, zal de sfeer ingetogen zijn. Roelof Elsinga zal het koor zelf dirigeren. Predikant Coby de Haan: “De dienst begint als het nog licht is. Het wordt langzaam donker, maar de lichten in de kerk blijven uit. Er worden gedichten voorgedragen, er zijn passende beelden op de beamer en zang, in het Nederlands, van Edoza.”

  Syds Kloosterman heeft beelden uitgezocht die passen bij de teksten van de dienst. Hij heeft onder andere een schilderij van Rembrandt geselecteerd. “Ik zit ongeveer vijftien jaar in de werkgroep en ik vind het nog altijd prachtig om de voorbereidingen voor de Stille Week te doen. We proberen elk jaar met een ander programma te komen en krijgen altijd heel positieve reacties op onze inspanningen. Het is mooi dat er zoveel samenwerking is tussen de verschillende kerken en dat we gezamenlijk iets kunnen organiseren. De samenwerking groeit eigenlijk nog steeds. De werkgroep heeft ook nooit een probleem met het vinden van nieuwe mensen: als er een weggaat, staat er meteen iemand anders op om de taken over te nemen.”

  Coby de Haan: “Het is niet een soort Passion zoals op tv te zien is, maar we proberen wel mensen te bereiken, ook niet kerkelijken zijn van harte welkom.”

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.