proef met sloot en bermmaaisel voor vruchtbare akkers

  De Pilot OMAB onderzoekt in vijf jaar hoe beschikbaar organisch (rest)materiaal uit het Vechtdal  ingezet kan worden om de plaatselijke bodems te verbeteren. Denk hierbij aan het gebruik van riet en maaisel uit sloten, oevers en bermen om de vruchtbaarheid van akkers en weilanden te verbeteren.  Waterschappen en gemeenten (de leveranciers van organisch materiaal) en agrariërs (de ontvangers) kunnen er hun voordeel mee doen, terwijl ook bodem en milieu ervan profiteren.

  Bokashi en Bioterra
  Afgelopen jaar zijn binnen de pilot de methodes Bokashi (het Japanse woord voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’ en fermentering zonder zuurstof inhoudt) en Bioterra (omzetting met zuurstof) onderzocht op vijf locaties in het Vechtdal. Hierbij worden (verschil in) kwaliteit van het eindproduct, kosten en regelgeving onder de loep genomen. Op termijn volgt ook het resultaat van de effecten op de bodem.

  Op de demo-dag maakten belangstellende, zoals agrariërs, loonwerkers, waterschappers en medewerkers van gemeenten, kennis met Bokashi en Bioterra. Daarnaast ontvingen zij bij verschillende  ‘proattoafels’ informatie over het onderzoek, de gebruikte methoden en de resultaten tot nu toe.

  De pilot OMAB is opgezet door zeven partijen: Waterschap Vechtstromen, Waterschap Drents Overijsselse Delta, gemeente Dalfsen, gemeente Ommen, gemeente Hardenberg, ANV De Ommer Marke en de Provincie Overijssel. Eurofins-agro, het project Lumbricus en ZON (Zoetwatervoorziening Oost-Nederland) zijn intussen ook aangesloten.

  Coalitie Vechtdal
  Tevens was Coalitie Vechtdal aanwezig. Dit is een (nieuw) samenwerkingsverband van partijen die werkzaam zijn in het buitengebied. Organisaties, overheden en ondernemers willen elkaar informeren over de projecten en activiteiten in het Vechtdal, met als doel meer samenwerking.

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.