plattelandscultuur springlevend in lemelerveld

  Carnavalsvereniging de Sprokkelaars uit Lemelerveld vierde dit jaar haar 55-jarig bestaan. Daarom namen actieve leden Niels, Rob, Björn en Tobias een jubileumsingle op: het Sprokkellied 5.5 (‘Wij zijn de Sprokkelaars). En die mogen ze dus zingen voor het pak ‘em beet 6.000-koppige publiek, waarvan een groot deel enthousiast meebrult. Als ze het podium willen verlaten, dirigeert Willie ze weer terug naar het midden. Want natuurlijk moeten ze even meeblèren met ‘In de blote kont’, van Mooi Wark.

  Na afloop zijn de heren natuurlijk dolenthousiast. Dit hebben ze toch maar even leuk meegepakt. “Wat een belevenis”, stelt Niels. “Ik denk ook dat de meeste bezoekers wel weten dat we geen artiesten zijn en ons daarom juist extra steunden. Er zijn ontzettend veel mensen speciaal voor ons gekomen. Maar het lied is natuurlijk ook goed. Toen we 44 jaar bestonden hebben we ook een single opgenomen, maar dat kun je niet met de nieuwe vergelijken. Het is nu veel professioneler. Met carnaval deed het nummer het al goed en ja, hier in de tent dus ook. Als kers op de taart!”

  Kriebels
  Ellen Jannink uit Den Nul maakte dan wel geen deel uit van het officiële programma, maar mocht als onderdeel van de pré-show van RadioNL wel optreden in de tent. Samen met enkele andere aanstormende talenten. “Dit was al heel gaaf”, zegt ze. “Vorige week zou ik eigenlijk optreden op het Mega Piraten Festijn in Nijmegen, maar door gezondheidsproblemen heb ik dat moeten afzeggen. Een kaakontsteking, de zoveelste… M’n immuunsysteem heeft me even in de steek gelaten. Maar nu gaat het wel weer. Het lijkt erop dat ik in het najaar nog wel op een ander MPF zal staan. Dan als onderdeel van het echte programma. Maar dit is natuurlijk al gigantisch. Mijn grootste publiek ooit.” Ze begint te lachen. “Daar mag ik dan als B-artiest tussen staan! Ik had echt wel even de kriebels. Maar overal zag ik bekenden in het publiek. Zelfs mijn eigen mannetje. Dat was wel lekker! Ik maak natuurlijk geen echte piratenmuziek, maar ja, het MPF is veel meer dan alleen maar piraten. Kijk maar naar Bökkers. Lange Frans staat hier zelfs. Dat kan allemaal!”

  Zuup’n
  Wim ‘Salabim’ van Aperlo, het gezicht van het Facebookfenomeen Poar Neem’n, vermaakt zich prima bij ‘zijn’ podium. Hij zingt mee met de band (De Band die niemand kent, maar alles kent), deelt stickers uit aan het publiek, jut de honderden nieuwsgierigen op en ouwehoert. Bezoekers mogen even het podium op om een zwiep te geven aan het Rad van Poartuin en vervolgens een prijs in ontvangst te nemen. Poar Neem’n (met naast Wim, John van Aperen en Walter Troost als drijvende krachten) heeft ruim 130.000 volgers en 1,2 miljoen bezoekers per week. Enkele maanden geleden besloot het drietal met een avondvullend programma de discotheken in te trekken.

  “Als we dat tien keer per jaar kunnen doen, hebben we mooi schik, dachten we nog”, vertelt Wim. “Maar daar zaten we qua boekingen binnen de kortste keren aan. Het is ongelooflijk wat er gebeurt. Man, er kwam net een mooie meid het podium op en die greep me toch even vast.” Hij begint te lachen. “Ik hoop dat mijn vrouw het niet gezien heeft. Er gebeurt zo veel nu. Er meldde zich net nog iemand bij me die me een enorme presentatieklus aanbood. Geweldig toch.” Hij voelt zich prima thuis tussen de piraten. “Op mijn werk luister ik ook altijd naar Nederlandstalig. Het gaat hier om lol, gezelligheid en bier zuup’n. Daar passen wij prima tussen.” Wims vrouw Anne ziet het ook allemaal met een grote glimlach aan. Wat later vertelt ze: “Ik weet nog dat Wim een paar jaar geleden thuis op de bank lag. ‘Nog een paar likes en dan hebben we er duizend’, zei hij. En moet je nou kijken… Sinds dat Wim is gaan vloggen is hij gewoon een begrip geworden.” “Een BPN’er”, vult Wim lachend aan. “Een bekende Poar Neemer’.”

  Comfortzone
  Op het grote podium is Bökkers aan de beurt. In medleyvorm jast de band krakers als ‘Annie uut de Bochte’, ‘Jezus’, en ‘SOS op de SMS’ doorheen. Honderden vuisten gaan omhoog, her en der ontstaan wilde hospartijen, jongens en meisjes klimmen bij elkaar op de schouders en bier vliegt door de lucht. Duizenden mensen brullen de stevige vloek in het refrein van ‘Bie Moe’ mee.

  De heren van Bökkers zijn er eerlijk over. Dit optreden was wat uit hun comfortzone, maar om bassist Arjan Pronk, vrij te citeren. “Lui met een comfortzone mu’j afhouw’n. Een echte kearl hef gin comfortzone’. Niks om je zorgen over te maken, hij doet geen vlieg kwaad, zo praat hij altijd. Gitarist Erik Neimeijer: “Als ze tegen ons zeggen dat het imago-technisch niet verstandig is om hier te gaan staan, dan heb ik zoiets van ‘begin je eigen bandje’. We doen gewoon wat we leuk vinden. We hebben ook al op de MPF’s in Nijmegen en Borger gestaan. Maar dat waren vroege optredens omdat we daarna meteen weg moesten. Vanavond stonden we er later. Dat merk je aan de publieksreactie. Alhoewel het ook wel wat te maken zal hebben met de regio. Later dit jaar staan we in Zelhem, de Achterhoek. Daar gaat het dak er vast ook wel vanaf. En we zijn ook van de partij op het MPF in het GelreDome.”

  Pieteroliekar
  Martien en Tineke van Harten 10 laten zich er op voorstaan de echte ouderwetse zendpiraten te steunen. Het gewone boerenvolk, daar voelen ze zich bij thuis. Martien kan in Lemelerveld ook gewoon lekker plat praten op het podium. Zelf zingen doet hij niet veel, dat laat hij liever over aan Tineke. Zij zingt dan ook solo het lied ‘Die immer lacht’ (van Stereoact). Maar Martien heeft talent als volksmenner en zet piratenklassieker ‘De Pieteroliekar’ in. Duizenden bezoekers brullen mee. ‘Mien va die lop met de pieteroliekar en mien moe die sjokt er achteran!’ “Ik heb mijn geld inderdaad gemakkelijk verdiend vanavond”, grijnst hij na afloop. “Tineke kan heel goed zingen, ik echt minder. Daar schaam ik me ook niet voor.”

  Leuk zo’n feest dicht bij huis. Tineke zag dan ook overal bekende gezichten, zo vertelt ze. “Enkele oud-collega’s van me komen hier vandaan. Die zijn er echter niet, die zijn meer van Skunk Anansie, maar ze wilden wel buiten gaan luisteren. Het programma is wat uitgelopen. Ik hoop dat ze het niet al te koud hebben gehad!”

  Oale grond
  Eddie Mensink ziet het ondertussen allemaal goedkeurend aan. “Terug op oale grond hè. En weer een volle tent. We hebben ook veel complimenten gekregen over de organisatie. Ja, er is in de loop der jaren nogal wat veranderd. De eerste keer waren we nog niet eens klaar met de opbouw, toen de eerste bezoekers al het terrein opkwamen. Ditmaal waren we woensdag al klaar!”

  In de tent dondert het feestje verder. Tijdens het optreden van Ancora komt Wim Salabim met zijn mobieltje het podium op om live op Facebook te gaan. “Probleem’n”, brult Harm Wolters vragend het publiek in. Honderden kelen antwoorden met ‘Poar Neem’n’. Wim stuitert grijnzend mee op de klanken van ‘Alle glazen hoog’. Zingen, daar waagt hij zich niet aan. Maar de plattelandscultuur is springlevend, dat blijkt wel op het MPF.

  Bekijk hier meer foto’s.

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.