Home / palliatieve terminale ondersteuning steeds belangrijker in keten zorg

palliatieve terminale ondersteuning steeds belangrijker in keten zorg

De vrijwilligers van Stichting Palliatieve Terminale Ondersteuning Vechtdal bieden ondersteuning zodat mensen de laatste fase van hun leven thuis kunnen doorbrengen. Coördinator Truida van der Veen merkt dat steeds meer mensen de hulp van SPTO aanvragen. “We hadden altijd zo’n 25 aanvragen per jaar, maar in 2016 verdubbelde dat naar vijftig aanvragen”vertelt Truida van der Veen. “Zorverzekeraars vergoeden minder thuiszorg. De beschikbare uren thuiszorg worden vooral overdag ingezet waarbij de ondersteuning in de nachten wordt dan een aanvraag ingediend. Omdat de thuiszorg dat niet (meer) doet, moeten vrijwilligers dat doen. Dat accent wil je niet leggen: vrijwilligers brengen juist ook iets anders in – tijd, aandacht en rust.

Team van 20 vrijwilligers onvoldoende
“SPTO heeft op dit moment een team van zo’n twintig vrijwilligers met levenservaring, en hart en interesse voor mensen vanuit allerlei achtergronden en met verschillende kwaliteiten. De vraag naar ondersteuning neemt toe, in een tijd dat het levenseinde volop in de belangstelling staat. Betekend ook dat extra inzet gewenst is,nieuwe vrijwilligers zijn dan ook altijd van harte welkom bij SPTO. Op deze manier ontlasten we de mantelzorger en kan hij of zij de zorgtaak beter volhouden. Het klinkt misschien zwaar werk, maar dat is niet de ervaring van onze vrijwilligers. Het geeft veel waardering en voldoening”aldus coördinator Truida van der Veen

Verdere professionalisering
“Na een periode van ruim 26 jaar is de Stichting Terminale Thuiszorg Ommen (STTO) het afgelopen jaar verder gegaan onder de nieuwe naam Stichting Palliatief Terminale Ondersteuning Vechtdal. Deze naam past ook bij onze visie en werkwijze” ,laat voorzitter Meine Fernhout weten. “ We sluiten aan op de huidige landelijke ontwikkelingen en regionale initiatieven en hebben daarom ook aandacht voor  verdere Professionalisering. We trekken onze vrijwilligers hier continu bij. Onze doelstelling is verbreed door naast terminale zieken in de laatste fase te ondersteunen ook daar waar mogelijk bij palliatief zieke mensen hulp te bieden.

De naam Ommen is veranderd in Vechtdal omdat we al jaren in de drie gemeenten binnen het Vechtdal werken (Ommen,- Dalfsen en Hardenberg). Ook onze huisstijl is vernieuwd en hierop aangepast. Het logo van SPTO Vechtdal bestaat uit een hart,gevormd door de cliënt, de mantelzorger en vrijwilliger. Samen vormen zij een hart, wat symbool staat voor samenwerking bij een warme en waardevolle periode van afscheid nemen”, vertelt Fernhout.

“Als Stichting bieden wij dus ondersteuning aan ongeneeslijk (palliatief, terminaal) zieken in het Vechtdal en hun naasten, om tegemoet te komen aan de wens van mensen om thuis te kunnen te kunnen en mogen sterven, kwaliteit van leven en sterven staat voorop’’, laat Fernhout met nadruk weten.

Mensen bepalen zelf waar voor hen dit ‘thuis’ is en wie, en hoe zij het proces van hun laatste levensfase willen aangaan. Zo willen wij hen en hun naasten zo goed mogelijk helpen, met vertrouwde gezichten in een veilige omgeving. De inzet van ondersteuning is aansluitend op het ziekte proces en keuzes van de zieke zelf en hun zijn/haar naasten. Vechtdal-breed zoeken wij hierin steeds naar passende samenwerkingsvormen en oplossingen. Hospice Groep VechtZathe en het Vechtgenotenhuis (inloophuis voor kankerpatiënte) zijn daarin belangrijke samenwerkingspartners in het Vechtdal”,aldus voorzitter Fernhout.

Vrijwilligers belangrijk schakel in aanbieden zorg
Vrijwilligers vervullen bij  SPTO Vechtdal dé centrale rol. Velen zijn al enige jaren verbonden  aan onze stichting, zijn enorm betrokken en verzetten veel werk. Een aantal vrijwilligers is om uiteenlopende redenen gestopt maar gelukkig zijn er ook nieuwe vrijwilligers bijgekomen. Natuurlijk stoppen sommige vrijwilligers ook met dit werk, over het algemeen om externe redenen, maar er komen ook steeds nieuwe bij.

Wij spreken onze waardering en trots uit voor de wijze waarop onze vrijwilligers hun taken uitoefenen. Met het aantrekken van ‘ons nieuwe jasje’, de komst van nieuwe coördinatoren en het investeren in netwerken,weten steeds meer organisaties en inwoners van het Vechtdal ons te vinden, een mooie ontwikkeling die wij graag zien” ,laat tot slot voorzitter Meine Fernhout weten. Meer weten over SPTO-Vechtdal of vrijwilliger worden? Kijk op www.sptovechtdal.nl of neem contact op via telefoonnummer (06) 51 939573

Lees ook

Greenshoes overhandigt royaal bedrag aan hospice Dalfsen

DALFSEN – Afgelopen week overhandigde Gerlof Velthuis, voorzitter van wandelvereniging Greenshoes uit Dalfsen, een cheque …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.