Home / nos weerman peter kuipers munneke te gast in dalfsen

nos weerman peter kuipers munneke te gast in dalfsen

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) en de gemeenten werken al jaren nauw samen om het (afval)waterbeheer af te stemmen en efficiënter te maken, waardoor kosten worden bespaard. De klimaatverandering neemt hiervoor nieuwe uitdagingen met zich mee.
Door meer extremen in het weer hebben we te maken met hogere waterstanden en grotere afvoeren van water in onze rivieren, maar zeker ook (steeds meer) met wateroverlast in stedelijk gebied, droogte en hittestress.

Kansen en uitdagingen van klimaatverandering in stedelijk gebied
Om kennis te delen, inspiratie op te doen en samen te zoeken naar oplossingen houdt het waterschap op donderdag 20 april een symposium over klimaatdapatatie. Er is een gevarieerd programma samengesteld tussen 10.00 en 15.30 uur. In het ochtendprogramma geeft KNMI- en NOS-weerman Peter Kuipers Munneke inzicht in de klimaatverandering en wat dat betekent voor het weer.

Kuipers Munneke: “In de afgelopen eeuw is het klimaat in Nederland al aardig veranderd: het is ruim 1,5 graad warmer geworden en op sommige plaatsen is de hoeveelheid regen met meer dan 30 procent toegenomen. En daar komt de komende eeuw meer bij. Nog belangrijker dan de gemiddelde verandering is de verwachte sterke toename van uitzonderlijk weer: hittegolven, zware neerslag, hagelbuien.”

Slimme oplossingen
“Maar we hoeven niet lijdzaam te wachten wat ons overkomt: er komen steeds meer slimme oplossingen om grote hoeveelheden regenwater op te vangen, en om drinkwatervoorziening te borgen bij langdurige warmte. Investeringen in bijvoorbeeld het riool of vastgoed doe je voor langere tijd. Houd vast rekening met de situatie over 50 jaar als je nú gaat bouwen of renoveren.”

“Verandering brengt ook kansen. Let op lokale ondernemers en agrariërs: die zien als eersten mogelijkheden om op duurzaamheid en klimaatverandering in te spelen. Misschien staat over 50 jaar de Drents Overijsselse delta wel vol met wijngaarden, sedumkwekerijen, verticale kassen en zonneparken. Sta open voor die veranderingen, maak ze mogelijk en kijk hoe je duurzaamheid kunt inpassen in de ruimtelijke omgeving.”

Hierna laat Floris Boogaard, lector Ruimtelijke Transformaties – Water Hanze Hogeschool Groningen, zijn licht schijnen over kansen en uitdagingen die de klimaatverandering met zich mee brengt. Om zijn woorden kracht bij te zetten, voert Boogaard tijdens de lunch een praktijkproef uit op de parkeerplaats naast het gemeentehuis van Dalfsen. Een deel hiervan wordt afgedamd en van te voren onder water gezet, zodat deelnemers met eigen ogen kunnen zien hoe (regen)water door de waterdoorlatende bestrating infiltreert in de grond. Geen wateroverlast bij hevige plensbuien dus.

Lanceren Klimaatatlas WDODelta
Ook wordt tijdens het symposium de Klimaatatlas van WDODelta gelanceerd. Met deze digitale atlas maakt het waterschap inzichtelijk wat in bebouwd gebied, zoals steden en dorpen, de gevolgen kunnen zijn van de klimaatverandering. Met de klimaatatlas worden kaarten tevoorschijn getoverd van wateroverlast of juist van hittestress. Dit laatste betekent dat warmte moeilijk weg kan en ‘blijft hangen’, omdat de omgeving van steen, beton en asfalt is. De gevoelstemperatuur is dan hoger.

Een deel van de kaarten in de klimaatatlas is gemaakt met geavanceerde 3Di-overstromingsmodellen. Deze modellen brengen gedetailleerd in beeld welke gebieden kwetsbaar zijn, zodat waterschappen en gemeenten erop kunnen anticiperen.

Feit
Steden en dorpen schuilen niet voor regen of zon. Daardoor schieten ze de ene keer in het blauw en een andere keer in het rood. Gemiddeld valt er 790 mm regen per jaar. Zeer extreme neerslag betekent 100 mm per 24 uur. Het neerslagrecord in Nederland was op 8 maart 2013: 24 uur onafgebroken regen. Daarnaast zien we meer hittegolven op ons af komen. De verwachting is dat hittestress over enkele jaren twee keer zo vaak voorkomt. Dat gaan we merken. Want het klimaat is ook in onze straat.

Locatie: gemeentehuis Dalfsen en het naastgelegen theater De Stoomfabriek, www.theaterdestoomfabriek.nl.

Lees ook

Tweede ronde beoogde maatregelen geluidhinder bekend

REGIO – Rijkswaterstaat vermindert in het Meerjarenprogramma Geluidsanering (MJPG) de geluidhinder van rijkswegen bij woningen. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.