Home / lto voorzitter gerrie kleene pleit voor veiliger oversteek varsen

lto voorzitter gerrie kleene pleit voor veiliger oversteek varsen

‘Wat we nu krijgen is dat de N340 iets verbreed wordt en dat er tussen de beide rijbanen een veilige strook komt van vier meter in plaats van twee meter’, zegt buurtbewoner Wim Welleweerd. ‘Op die manier kunnen fietsers en personenauto’s de oversteek eventueel in twee keer maken.’

Maar die veilige ruimte is te krap voor landbouwverkeer en auto’s met caravan of aanhanger die de campings in de omgeving willen bereiken. Om die reden trekt de Land- en Tuinbouw Organisatie LTO aan de bel. Voorzitter Gerrie Kleene: ‘Op dit punt is het nu al druk, maar wanneer in de nabije toekomst de verkeerslichten bij het viaduct verdwijnen krijg je hier een lange stroom van doorgaand verkeer. Dan sta je als agrariër lang stil. Of je bent jong en ongeduldig en neemt onnodig risico om de weg te kunnen oversteken.’

Geen pauze
De N340 moet een goede doorstroming krijgen. Dat is volgens Ilona Lagas van de VVD Ommen belangrijk voor het verkeer dat vanuit Hardenberg zo snel mogelijk de A28 bij Zwolle op wil. ‘Ik gun het Hardenberg van harte, en vergis je niet: daar zitten veel grote transportjongens, maar je praat dan over een heel andere ritmiek dan bijvoorbeeld van Ommen naar Dalfsen. Daar liggen veel kleine kernen. Ik denk dat er bij het opstellen van het plan steken gevallen zijn met betrekking tot het tussenliggende verkeer.’ Mevrouw Lagas wijst op het verdwijnen van de gelijkvloerse oversteken. ‘Er blijven er echt weinig over tussen Ommen en Zwolle.’ Bovendien zorgt het verdwijnen van het verkeerslicht er voor dat er geen pauzes zijn in de verkeersstroom.

‘Voor agrariërs, fourage, melkwagens en loonwerkers wordt het daardoor praktisch onmogelijk om deze drukke weg over te steken’, zegt Gerrie Kleene. ‘Nu al staat men in de spits lange tijd te wachten, maar dat wordt straks nog vele malen erger. Bovendien wordt het op dit punt drukker omdat het verkeer niet meer via de huidige oversteken naar de andere kant kan maar hier langs moet. Je moet er niet aan denken dat er in de nieuwe situatie regelmatig auto’s op landbouwverkeer knalt.’ Rinie Schunselaar uit Vilsteren en VVD-lid in Ommen vindt de N340 maar ook de parallelwegen nu al gevaarlijk genoeg. ‘Als er straks nog meer verkeer over die smalle weg moet wordt het onveilig voor fietsers. Veel scholieren maken van de parallelweg gebruik.’

Zoeken naar budget
‘Samen met alle andere aanwezigen hopen we dat we dit onderwerp nogmaals goed onder de aandacht van de provinciale politiek kunnen brengen’, zegt Gerrie Kleene. De aanbesteding van de N340 is nog niet gedaan en wellicht vindt de provincie nog ergens geld om een goede en veilige oversteek in Varsen te realiseren.

Lees ook

Rectificatie: lezing Botanische reis door Lesotho

OMMEN – In het Ommer Nieuws van 12 januari jl. is per abuis een foutje …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.