hier ligt mijn hart debuutroman van jose runhaar

  (Tekst: Mariska Kloppenburg) 

  “De verhaaltjes groeiden langzaam uit tot echte verhalen. Mijn eerste lezer was mijn beste vriendin, die zelfs nog tekeningen bij dat verhaal heeft gemaakt. Later werd het steeds moeilijker om mensen iets van mijn verhalen te laten lezen. Werd het meer iets wat ik echt alleen voor mezelf deed. Tot ik in contact kwam met Uitgeverij Kok, natuurlijk.”

  De verhalen komen altijd in José naar boven als zij met iets of juist met niets bezig is. Personages, plaatsen, gebeurtenissen spelen door haar hoofd. Maar ook bepaalde plekken spreken haar fantasie enorm aan: “Ik heb wel eens met pen en papier aan de Vecht gezeten (niet zo praktisch, want vaak waaide het veel te hard). Maar ook kasteel Rechteren en Huize den Berg spraken altijd enorm tot mijn verbeelding. Het pension dat centraal staat in mijn boek ‘Hier ligt mijn hart’ heeft veel weg van een huis als Huize den Berg. Een groot landgoed, al jaren in familiebezit. Wat heeft het bij mij gekriebeld om eens over de muur te klimmen en het huis binnen te gaan! In mijn fantasie heb ik dat nu ook werkelijk gedaan.”

  Maar een verhaal schrijven is één ding. Een boek schrijven heel wat anders. José zegt: “Toen het verhaal er eenmaal was, moest het nog meerdere malen geschreven worden en zijn er zelfs nog meer dan 10.000 woorden geschrapt (dat betekende het einde van twee personages). Toch is het er beter van geworden. Veel beter. Heel bijzonder dat het nu juist weer lijkt op mijn allereerste opzet. Fijn dus dat redacteurs de lijn goed vast kunnen houden en mij op weg hielpen. Me bleven aanmoedigen als ik het even niet meer zag.”

  En zo, na zeker twee jaar hard werken, mocht zij dan in de boekhandel staan en haar boek signeren. “Heel officieel allemaal. Heel bijzonder. Vooral ook omdat alle aanwezigen bekenden zijn die voor mij gekomen waren. Mensen die mijn boek gaan lezen. Spannend, want nu is het niet langer van mij alleen. Nu gaan mijn personages de wereld in en gaan andere mensen er wat van vinden. Hopelijk gaan ze net zoveel van hen houden als ik…!”, zegt ze.

  “Ik zou het super leuk vinden als mensen in Dalfsen mijn boek ook gaan lezen. Ik heb begrepen dat boekhandel The Read Shop Dalfsen het boek inmiddels in de winkel heeft. Wellicht herinnert men zich mij nog. Kleine José Lourens, van die grote Lourens familie. Wie weet. Ik herinner me hen in elk geval wel!”

  Debuutroman
  ‘Hier ligt mijn hart’ is de knap geschreven debuutroman van José Lourens over een familiepension. Het gaat over Emma die altijd in de schaduw van haar bevlogen grootmoeder Grace gestaan. Nu zij is overleden, moet Emma plots in haar eentje pension ’t Duizekom draaiende houden. Een onverwachte ontmoeting met een pastoor brengt een jonge moeder en een mishandelde jongeman op Emma’s pad. Meteen weet ze wat ze moet doen: ze stelt haar huis voor hen open. Maar de zorg voor anderen vraagt meer van haar dan ze had gedacht. Haar aandacht verschuift van het pension naar de mensen die ze opvangt. De gasten blijven steeds vaker weg. Terwijl de Tweede Wereldoorlog zijn schaduw over het land werpt, staat Emma voor een keuze: de geborgenheid van het pension of haar pas gevonden roeping? 

  The Read Shop Dalfsen, ‘Hier ligt mijn hart’ – José Lourens, ISBN: 9789029724784.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.