Home / woningstichting de veste introduceert een nieuw huurbeleid

woningstichting de veste introduceert een nieuw huurbeleid

Afgelopen maandagavond 27 maart was het theater in de Carrousel in Ommen ‘uitverkocht’. Aan ongeveer 250 huurders en woningzoekenden presenteerde De Veste de nieuwe mogelijkheden in het huren die zij vanaf 31 maart bieden. Twee dagen later vond ook op Terschelling in de ET-10 in Midsland een informatieavond plaats. Ook deze avond was druk bezocht met ruim 50 aanwezigen. Na de presentatie over het nieuwe huurbeleid was er gelegenheid om vragen te stellen. De sfeer was gemoedelijk en de onderlinge gesprekken waren erg waardevol. Rond de klok van tien uur vertrokken de laatste aanwezigen richting huis. De Veste kijkt terug op een bijzonder mooie avond.

Het nieuwe huurbeleid heeft een sterk sociaal karakter, dat past bij die nieuwe wereld én bij de waarden, droom en ambitie van De Veste. Directeur-bestuurder Janine Gerardts-Godderij: “We denken met onze huurders mee. Hun woongeluk is onze drijfveer.” Het nieuwe huurbeleid gaat over onderwerpen als betaalbaarheid, beschikbaarheid en de prijs-/kwaliteitverhouding van de huurwoningen, duurzaamheid en de nauwe samenwerking met huurdersverenigingen, gemeentes en andere partijen. Maar wat het vooral bijzonder maakt, is dat De Veste maatwerk bieden.

Waarom maatwerk?
Als iemand zijn partner verliest, kan het moeilijk worden om de huur te betalen… Bij gezinsuitbreiding wordt het huis misschien te klein… Als de kinderen de deur uit zijn, kan een eengezinswoning juist weer te groot zijn… Janine Gerardts-Godderij: “Dat soort veranderingen in de levens van onze huurders kunnen maatwerk nodig maken. Daarom kijken we naar hun levenspad en lopen we daarop met ze mee.”

Onderlinge woningruil tussen huurders van De Veste is voortaan mogelijk. Senioren (55+) kunnen met behoud van hun oude, vaak lagere huurprijs verhuizen van hun eengezinswoning naar een seniorenwoning. Door bijvoorbeeld een scheiding of overlijden kunnen mensen te maken krijgen met een forse daling van hun inkomen. De Veste komt ze daarin tegemoet met een tijdelijke huurverlaging. Bovendien gaat de woningcorporatie een zogenoemd betaalbaarheidsfonds oprichten. Huurders die door een oorzaak buiten hun eigen schuld in financiële problemen komen, kunnen uit dit fonds incidenteel worden ondersteund bij het betalen van kosten die met wonen te maken hebben.

Hoe is het tot stand gekomen?
De Veste heeft goed geluisterd naar de wensen van mensen, de eigen wensen geïnventariseerd en gekeken naar wat mogelijk is, wat binnen de wettelijke kaders mag en wat de consequenties daarvan zijn. Vanaf het allereerste begin hebben de huurdersverenigingen meegepraat, meegedacht en meebeslist over het nieuwe huurbeleid. De belangen van de huurders waren dus rechtstreeks vertegenwoordigd, met name bij het maken van keuzes met betrekking tot het maatwerk. Ook de gemeentes waren nauw betrokken bij het proces.

Voor mogelijk toekomstige huurders van De Veste is het natuurlijk ook goed om te weten hoe de woningcorporatie naar de wereld kijkt. Janine Gerardts-Godderij: “We vinden dat een goede huurwoning voor iedereen betaalbaar moet zijn. Met name voor mensen die niet zo’n grote portemonnee hebben. Van de maximale huurprijs die we voor een woning mógen vragen, vragen we daarom maar 65 procent. We geven dus eigenlijk standaard een huurkorting van 35 procent.”

Meer weten?
Lees meer over huren op maat bij De Veste op www.veste.nl/huren-op-maat-Vechtdal

Lees ook

Vrijstelling van de btw met de KOR

REGIO – Ondernemers met een jaaromzet onder de 20.000 euro hebben nog een paar dagen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.