overijssel geeft boerderij in stegeren weg voor twee jaar

  Een VAB-athon is een ideeënmarathon voor Vrijkomende Agrarische Bebouwing. Zo’n 75 teams pitchen hun idee voor een kansrijke nieuwe invulling van de boerderij aan de Spijkerweg 1. De invulling staat vrij, maar moet passen bij het landschap en de geschiedenis van de omgeving. En het liefst ook geschikt zijn voor andere leegstaande boerderijen. 

  De belangstelling is dus groot, maar uiteindelijk gaan maar vijf teams door naar de finale op 17 mei. De winnaar mag twee jaar lang in de boerderij zijn idee verder uitwerken.

  Leegstand neemt toe
  Leegstand in het buitengebied neemt snel toe. Alleen al in Overijssel is de verwachting dat tot 2030 maar liefst 3.000 boerderijen leegkomen. Dat is een derde van het totaal. Overijssel zoekt daarom samen met andere partijen naar nieuwe invullingen voor leegstaande boerderijen. Gedeputeerde Monique van Haaf: “Het wordt hoog tijd om nieuwe functies te bedenken voor leegstaande boerderijen. Alleen op die manier houden we het buitengebied aantrekkelijk en leefbaar.”

  VAB-athon uniek
  De VAB-athon, onderdeel van het project Buitenkansen, is een uniek experiment, waarbij Overijssel een brede uitnodiging doet om met vernieuwende ideeën en oplossingen te komen. “Omdat de beste ideeën vaak van onderaf komen”, aldus Van Haaf. Bovendien is het uniek dat Overijssel voor twee jaar een boerderij ‘weggeeft’ om het winnende team verder zijn idee te laten uitwerken. De provincie ondersteunt dit met expertise en doet tegelijkertijd de nodige kennis en inzichten op als input voor nieuw beleid.

  Vrijdag 10 maart om 13.00 uur strijden de tien overgebleven teams van de VAB-athon voor een plek in de finale op 17 mei. Geïnteresseerden zijn van harte welkom op de Spijkerweg 1 in Stegeren.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.