Home / jongenskoor dalfsen voert als enige in nederland de johannes passion uit

jongenskoor dalfsen voert als enige in nederland de johannes passion uit

“Tijdens hun bezoek aan Engeland vorig jaar mochten ze aanhaken bij de Johannes Passion,  uitgevoerd door de English Tour Opera  in samenwerking met het Rochester Cathedral Choir”, zegt dirigent Henk Ophoff. “Dat was al heel uniek, maar nu willen wij dit zelf doen. Ik vroeg mij af of ik er wel goed aan deed om de Johannes Passion op te pakken, maar het enthousiasme van de jongens is heel groot. Ze moesten er even inkomen en nu gaat het dak eraf tijdens de repetities! De muziek daagt de jongens ook wel uit. De harde taal, de bravoure en felheid: ‘Nicht diesen, sondern Barrabam!’… het is maar goed dat de jongens niet altijd het gewicht van de betekenis van deze woorden beseffen. Daar moeten ze maar niet teveel bij stilstaan.”

Henk: “Het is dan ook geen ‘heilig moeten’ en we hebben tijdens het repeteren dan ook veel lol met elkaar. Bach werkte met jongenskoren en heeft, lijkt het, dit geniale stuk zo geschreven dat de jongens uit Dalfsen, -net als de jongens toen,- het bijzonder goed oppakken. Maar de jongens in de tijd van Bach waren ouder, zij kregen met ongeveer zeventien jaar pas de baard in de keel. Ik moet al jong beginnen met oefenen, een hele kluif. Maar ik verbaas me erover dat zelfs de jongste jongens van zes en zeven jaar precies op het goede moment de bladzijde omslaan van het muziekboek dat ze gekregen hebben; ze lezen het zo mee!”

Jongenskoor Dalfsen voert de Johannes Passion samen uit met barokensemble Accordo Isaglia en verschillende beroemde solisten. Ook twee jongens van Jongenskoor Dalfsen zingen elk een aria. Het jongenskoor werkt daarnaast dit jaar ook nog vier maal mee aan uitvoeringen van de Mattheus Passion. Dus nu moeten ze dubbel zo hard werken om ook de Johannes Passion onder de knie te krijgen. “De Johannes Passion is pittig en het klinkt voor veel mensen best ingewikkeld. Je moet het leren drinken als goede wijn”, zegt Henk, “Als je iets weet van hoe het in elkaar zit, ga je ontdekken hoe bijzonder knap de Johannes Passion geschreven is.”

Bach maakt gebruik van muzikale symboliek en Henk legt uit: “En hij heeft zorgvuldig een architectonisch bouwwerk opgetrokken, zou je kunnen zeggen. De Johannes Passion wordt vaak vergeleken met de Mattheus Passion. De koralen lijken heel veel op elkaar maar verder is de Johannes directer en feller van toon, de schreeuwende menigte klinkt hier nog onheilspellender. Het grootste verschil echter is wel dat in de Johannes Passion  de lijdende Jezus duidelijker als ‘heerser van de wereld’  naar voren komt dan in de Matteüs. Zijn dood mondt uit in heerlijkheid, is de strekking van het slotkoraal. Bach was zijn tijd ver vooruit, pas in de 20ste eeuw werden bepaalde compositietechnieken van hem ontdekt. Dat zijn ‘kunstwerk’ nu in ons dorp door Jongenskoor Dalfsen tot leven gebracht wordt, is echt geweldig!”

 

Johannes Passion –  1 april in de Grote Kerk, 19:30 – 22:00 uur. Kaarten: Voorverkoop: 30 euro | t/m 16 jaar 15 euro. | Aan de zaal: 35 euro | t/m 16 jaar 20 euro. Meer informatie en bestellen: www.jongenskoordalfsen.nl.

Lees ook

Oud papier Ommen

OMMEN – De leden van de Ommer muziekverenigingen De Bazuin, Soli Deo Gloria en Crescendo …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.