jan kortman wil met bissingh lied terug naar het vrijthof

  Kortman stond ook aan de basis van de bouw van een enorme klokkenstoel, een jaartje of zes geleden.  Krepla metaal, rietdekkerbedrijf Kleinjan en aannemer OCB waren sponsor en de jongens van HACO Bouwopleidingen timmerden een robuust frame voor de enorme klok. Een aantal jaren achtereen vervoerde molenaar Anton Wolters met de heftruck het immense gevaarte van zijn opslagschuur naar het Vrijthof. Daar hield de zittende burgemeester een praatje, vaste assistent Johan Makkinga mocht vervolgens de bel luiden, waarna Kortman de menigte opzweepte met het zingen van het Bissingh-lied. Hiermee werd de mooiste dag van het jaar, althans voor de inwoners van het stadje aan de rivier, aangekondigd. Maar tijden veranderen…

  “Het Bissingh-bestuur is niet meer”, verduidelijkt Kortman. “De organisatie is overgenomen door de Stichting Ommer Bissingh Evenementen. Vorig jaar is de opening verplaatst naar de Markt. Ik mocht openen voor Ernst Daniël Smid. Een grote naam. Dat heb ik gemerkt. In nog geen vijf minuten was het voor mij gebeurd. Later werd me een bloemetje nagebracht, terwijl ik in restaurant Tante Pos een bakkie deed. Leuk, maar zoiets hoor je mijns inziens op het podium te doen. Daar was kennelijk geen tijd voor. Het voelde niet goed. Iets van: nou ja, laat Jan zijn kunstje maar doen, dan hebben we dat ook weer gehad en wegwezen.

  Kortman: Bovendien stond de locatie me niet aan. De opening van de Bissingh hoort niet op de Markt, maar van oudsher op het Vrijthof. Ik heb het van verschillende mensen te horen gekregen, zo van: goh Jan, doe je de opening niet meer? Het zou niet voldoende volk trekken, kreeg ik te horen. Flauwekul. Ik heb het idee dat het bestuur de opening zo die altijd ging niks interesseert. Zo gaat een traditie verloren. Bovendien is de klokkenstoel verdwenen. Ik heb een sterk vermoeden wie hem uit de schuur van Anton Wolters heeft gehaald, hoop dat ie niet is vernietigd en binnenkort boven water komt.”

  Een zilveren schijf met daarop het Bissingh-lied en de beeltenis van de vertolkers Van Aalderen en Kortman op de achterkant en voorop het markante gelaat van molenaar Anton Wolters vormt een blijvende herinnering aan een prachtige traditie. Even valt een korte stilte. Of Jan even terug is in de tijd dat hij met zijn partner zingend de jaarmarkt inluidde. Dan een diepe zucht en een boodschap waarin de emotie doorklinkt. “De opening van de Bissingh hoort op het Vrijthof, klaar!”  

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.