Home / in beeld pannenkoekendag in vinkenbuurt

in beeld pannenkoekendag in vinkenbuurt

Het is nog rustig bij het buurthuis als de eerste hulpouders arriveren. De kookplaatjes, beslagkommen en pakken mix worden naar de keuken gedragen. Voor de zekerheid is thuis al een voorraadje pannenkoeken gebakken. Hoe zullen we het verder aanpakken? Want het is onzeker hoeveel mensen er zullen komen. Dan klinken er kinderstemmen en een optocht van kinderen met versierde koksmutsen paradeert het buurthuis in. Jorrit houdt hem in zijn hand, want hij past niet door de deur met zo’n muts op.

Al snel heeft iedereen een taak. De tafels worden in de zaal gezet, er komen vrolijke rood-wit geblokte tafelkleden op en voor elke tafel zijn er bordjes, bestek en bekers. Op de bar staat ranja klaar en verse melk uit de tank van Van Spijker. Er is stroop en poedersuiker voor op de pannenkoeken straks, er staat een gezellig muziekje op  – wij zijn er klaar voor!

De kinderen meten water af voor het beslag en slaan aan het mengen. Ze doen alles zelf, ook het bakken. Als het omdraaien van een pannenkoek met een spatel ze verveelt, proberen ze de pannenkoek op te gooien. Dat is veel makkelijker dan gedacht, de meesten lukt het in één keer. Er valt maar een paar keer een exemplaar op de grond. Radio Continu trakteert ons op de sirtaki en een paar bakkers probeert die te dansen, om buiten adem terug te keren naar hun pannen. Het buurthuis vult zich met de heerlijke geur van versgebakken pannenkoeken. Mogen we al proeven?

Als de Vinkenbuurtse kerkklok tien voor twaalf heeft geslagen, druppelen de eerste bezoekers binnen. Gelukkig, er is belangstelling! En er komen er meer. Jong en oud, groot en klein schuift aan. Meester Tom heeft Iris en Kyara bereid gevonden de bezoekers welkom te heten en dat doen ze met verve. En dan mag iedereen gaan eten!

De stapel versgebakken pannenkoeken slinkt snel.  Overal klinkt vrolijk gelach en gepraat. Ondertussen treedt in de keuken plan B in werking. De ‘voorraadpannenkoeken’ worden warm gemaakt, zodat de borden op de tafels gevuld blijven. Maar ook dat blijkt niet genoeg! Nieuw beslag maken dan maar. De kant-en-klare mix is op, over naar de gewone bloem. Melk van Van Spijker erbij, eitjes uit het kippenhok van school erin en is er nog ergens zout? Het lukt allemaal. Dan komt de groep van de dagbesteding van ‘De Nieuwe weg’ binnen. We bakken vrolijk verder!

Buiten staan op het buurthuisplein auto’s en fietsen te schitteren in de voorjaarszon. Bij het pasgeschilderde hek (NL Doet) staan wat jonge ouders met elkaar te praten. Is het waar dat er na de zomer een peutergroep van start gaat? Ik hoop het wel, zo klinkt het. Nou ouders, die groep komt er waarschijnlijk voor de zomer al. Volgend jaar doen de peuters ook mee met de Nationale Pannenkoekendag!

Zouden de mannen van de Wampexgroep nog komen? Die zijn de hele morgen druk geweest met het in elkaar zetten van robuuste hindernissen, die lusten vast wel wat. En ja hoor, om vijf voor één ploffen ook zij aan tafel. In allerijl worden nieuwe pannenkoeken gemaakt en we bakken er ook nog wat eitjes bij, voor de variatie, zowel voor de eters als voor de bakkers. En alles gaat op.

Oké, met het opruimen en schoonmaken erbij wordt het later dan verwacht. En ja, de kinderen van groep 5 t/m 8 hadden hun juf en meester pas (ruim) na 14.00 uur weer voor zichzelf. Maar wat was het een fijne, verbindende morgen en wat krijg je een energie van samen doen en samen zijn. De zon beschijnt het inmiddels weer lege buurthuisplein. Alleen de oudpapiercontainer staat er, klaar voor de ronde van morgenvroeg. Nu snel naar huis om vanavond om 19.00 uur bij de start van de Wampex te kunnen zijn. Bruisend plaatsje, dat Vinkenbuurt….

 

Lees ook

‘Samen voor Gezond Gewicht in het Vechtdal’

48 organisaties zetten handtekening onder het convenant REGIO – Woensdag 15 september zetten 48 organisaties …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.