Home / ga stemmen is het kiesstelsel van 100 jaar oud aan vervanging toe

ga stemmen is het kiesstelsel van 100 jaar oud aan vervanging toe

Door Marjan Potze

“Wat zou ik nog toe kunnen voegen aan ‘Ga stemmen’. Dat ik er nu al helemaal klaar mee ben? Dat ik door het grote aantal deelnemende partijen (28 maar liefst!) onmogelijk kan overzien wie-wat-waar nu werkelijk voor staat? Dat ik het daarom op prijs gesteld had wanneer iedere partij een korte, bondige samenvatting van het vaak uitgebreide partijprogramma geschreven had zodat ik snel een eerste schifting had kunnen maken en me eventueel verder had kunnen verdiepen in het handjevol partijen wat dan overbleef?

Dat de debatten met lijsttrekkers van dat handjevol partijen mij dikwijls kromme tenen en plaatsvervangende schaamte bezorgen? Dat bij hen, het soms schaamteloze optreden van vals zingende kandidaten van X-Factor en Idols in het niet valt? Dat men er blijkbaar heilig van overtuigd is dat, wanneer men maar hard genoeg uithaalt, de (zwevende) kiezers alle valse tonen wel voor lief zullen nemen? Dat men daarom ook niet schuwt op voorhand partijen uit te sluiten en telkens blijft roeptoeteren wat de onderlinge verschillen zijn in plaats van ruimte te bieden voor verbinding?

Dat ik daarom oprecht hoop dat men ooit tot het besef komt dat het oude kiesstelsel van 12 december 1917, na 100 jaar, wellicht toe is aan een update? Dat ik verwacht dat de kiezer met de invoering van bijvoorbeeld een driepartijenstelsel eerder geneigd zal zijn zich te verdiepen in de verschillende partijprogramma’s? Dat de kiezer dan mogelijk veel beter geïnformeerd naar de stembus zal komen en daardoor ook minder zal stemmen op personen en partijen die het grootste spektakel bieden?

Tja…

Dit gezegd hebbende zweef ik, u vriendelijk groetend, nog maar even verder…”

Marjan Potze

 

 

     

 

Lees ook

Nieuw samenspel door Goed Goan en inwonerbetrokkenheid

Speerpunt van de raad in visie en beleid verwoord DALFSEN – De samenleving verandert en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.