duurzaam oudleusen in de wiekelaar

  Een van de vier werkgroepen houdt zich bezig met energie. “Wij uit Oudleusen dromen dat de woningen in ons dorp in 2030 allemaal minimaal het B-label hebben. De weinige energie die we dan nog nodig hebben, halen we uit de Vecht door middel van een slimme waterkrachtcentrale. Maar we kijken ook naar andere vormen van duurzame energie, zoals zonne- en windenergie. Wij willen ten alle tijden mee kunnen praten hoe we onze energiebehoefte gaan invullen en over de maatregelen die nodig zijn.”

  Een duurzame oplossing van het energievraagstuk is ook goed voor de portemonnee van de inwoners van Oudleusenaren. Het onderwerp ‘energie’ krijgt – zeker op dit moment – veel aandacht, maar de term ‘duurzaam’ heeft veel meer kanten.

  “Onze droom is breder: hoe kunnen we Oudleusen in de toekomst een dorp laten zijn waar iedereen, jong en oud, met veel plezier woont?”, aldus secretaris Arnaud Slager.

  Duurzaamheid heeft ook een sociaal component. In dit kader is een werkgroep bezig met de toekomst van een pluktuin voor allerlei sociale en educatieve doelen. De pluktuin is één van de voorzieningen die bijdragen aan een prettige woonomgeving. “De kerk, de school, de Wiekelaar, maar ook de supermarkt en de dorpskroeg maken ons dorp tot een fijne plek.” ‘Duurzaam Oudleusen’ wil samen met betrokkenen kijken hoe deze essentiële voorzieningen behouden kunnen worden. Daarbij zoekt de stichting de samenwerking met bestaande verenigingen en groepen. “Want”, benadrukt Prinsse, “we willen niemand voor de voeten lopen en ook geen dubbel werk doen. ‘Samen’ staat centraal in de visie van Duurzaam Oudleusen. We willen samen met de inwoners van Oudleusen onze droom verder uitwerken. En als er een aantal mensen een steentje willen bijdragen is dat helemaal mooi. We zijn niet alleen met de toekomst bezig, maar ook met het verleden. Wie het verleden niet kent kan moeilijk iets over de toekomst zeggen”, aldus Prinsse.

  In dit verband is het Sallandse begrip ‘naoberschap’ interessant. Deze oeroude vorm van samenwerking leek lange tijd overbodig, maar duikt nu weer op in allerlei toekomstplannen. Misschien is de participatiemaatschappij wel een Haagse vertaling van naoberschap.

  Prinsse is stellig: “We kunnen vast veel leren van het verleden. Niet voor niets stond er vroeger een windmolen in ons dorp, die gebruikt werd voor het malen van graan.”

  Dinsdag 7 maart om 20.00 uur houdt Duurzaam Oudleusen een informatiebijeenkomst in De Wiekelaar. Deze is bedoeld om inwoners te informeren waar de stichting mee bezig is. Maar minstens zo belangrijk zijn de ideeën die bij de bevolking leven. “Het is ook een grote brainstormsessie, want wij hebben de wijsheid niet in pacht. Wij hopen op een goede opkomst en de koffie staat klaar”, besluit Prinsse.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.