column historische vereniging dalfsen verborgen verleden

  Stamboomonderzoek begint bij de doop-, trouw- en begraafboeken van onze kerken, die meestal rond 1700 begonnen met het vastleggen van geboortes en huwelijken, en soms is het zelfs mogelijk tot rond 1500 terug te gaan in het onderzoek naar je familie. In 1812 stelde Napoleon in Nederland de burgerlijke stand in, vanaf dat jaar beschikken wij over een betrouwbare registratie van alle geboortes, huwelijken en overlijdens in Nederland.

  Wel werden vooral in de eerste helft van de 19e eeuw veel fouten gemaakt in de namen van de betrokkenen, omdat men vaak niet kon lezen en schrijven, en de ambtenaar van de burgerlijke stand dus op zijn gehoor af moest gaan om op te schrijven hoe iemand heette. Zodoende kunnen er in één familie meerdere schrijfwijzen van een achternaam voorkomen. Halverwege de 19e eeuw werd ook de bevolkingsregistratie opgezet via het Bevolkingsregister, dat ook een grote bron van informatie is over onze voorouders. Waar woonden ze, waar verhuisden ze naar toe, wat waren hun beroepen enz.

  Inmiddels zijn veel bronnen digitaal ontsloten en beschikbaar via internet. De meest bekende bron is de website WieWasWie, waarin de meeste landelijke archieven samenwerken om aktes te publiceren. Ook de mormonen in Salt Lake City (USA) dragen veel bij door publicatie van aktes uit de hele wereld. Deze zijn gemakkelijk te benaderen via de website ZoekAkten.

  De Historische Kring Dalfsen kent een werkgroep Genealogie. De vrijwilligers in deze werkgroep houden zich bezig met zaken rond de bevolking van Dalfsen. Zo werden de beschikbare doop-, trouw- en begraafboeken van de kerken gedigitaliseerd, aktes van de burgerlijke stand gerubriceerd en opgeslagen, en is ook bijna het gehele Bevolkingsregister van Dalfsen gedigitaliseerd.

  Dit alles met de restrictie dat gegevens van personen pas openbaar gemaakt kunnen worden na een door de wet  vastgestelde periode. Over het algemeen is dit 100 jaar voor geboortes, 75 jaar voor huwelijken en 50 jaar voor overlijdens. De Historische Kring Dalfsen beschikt over de aktes van geboorte tot en met 1912, huwelijk tot en met 1940 en overlijden tot en met 1960. Het Bevolkingsregister loopt van ongeveer 1860 tot 1939.

  Naast het digitaliseren van gegevens wordt getracht de historie van Dalfser families in kaart te brengen, samen met de plekken waar deze families gewoond hebben. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de Werkgroep Boerderij- en Veldnamen. Mensen die geïnteresseerd zijn in hun afkomst zijn welkom in het Historisch Centrum Ab Goutbeek in De Trefkoele in Dalfsen (voor exacte openingstijden zie onze website www.ouddalfsen.nl). Ook als uw familie niet uit Dalfsen komt is de werkgroep bereid met u in uw verleden te duiken. Tot ziens in het Historisch Centrum!

  Ab Goutbeek

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.