bissinghbestuur kan zich niet vinden in uitspraken kortman

  De organisatie van de Ommer Bissingh kan zich totaal niet vinden in de uitspraken van Jan Kortman. De Ommenaar, die gewoontegetrouw de laatste jaren op de avond voor de jaarlijkse marktdag het Bissingh-lied vertolkt, pleit ervoor de opening van de Bissingh terug te brengen naar het Vrijthof. Hier begrijpt Dick Dunnewind, voorzitter van het organisatiecomité, helemaal niets van. 

  “De opening werd altijd door de Bissingh georganiseerd op de maandagavond op het Vrijthof”, begint Dunnewind. “Tenminste de laatste dertig jaar. Daarvoor was het op verschillende plaatsen in Ommen en op verschillende tijden. In de beleving van de bezoekers was dit de opening van de jaarmarkt. De kosten waren voor rekening van de Ommer Bissingh, maar de inkomsten van de jaarmarkt waren voor de gemeente Ommen.”

  Dunnewind: “Ook viel de opkomst ontzettend tegen de laatste jaren, waardoor het te duur werd om het op deze manier nog te organiseren. De horeca zag medewerking niet meer zitten wegens gebrek aan omzet. Zeker is het een feit dat het Bissingh-lied al jaren niet meer gezongen werd. Pas in 2008 is het lied weer opgepakt, mede omdat Jan Kortman het op een CD had gezet, samen met Herman van Aalderen. Sindsdien wil hij het lied koste wat kost ten gehore brengen. Hij doet het voorstellen dat dit een echte traditie is.”

  Jaarmarkt
  “Tevens was de beleving van de mensen die nog wel kwamen, dat de jaarmarkt werd geopend”, vervolgt Dunnewind. “Wij willen het liever veel breder trekken door het gehele Bissinghseizoen te openen. Ook dit jaar zal dit weer gebeuren op het Vechtpodium op maandag 10 juli, samen met de gemeente Ommen en horeca.  Daar is een apart potje voor. Van de gemeente en provincie krijgen wij als organisatie een subsidie van 10.000 euro. Daarvan moeten we alle dagen het complete dagprogramma Bissingh organiseren. Aankomend jaar zelfs negen dagen en een weekend! Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die ons ondersteunen, waardoor alle commissies het dan toch weer lukt om prachtige dagen te kunnen organiseren. Heel bijzonder is wel dat het allemaal vrij toegankelijk is.”

  Dunnewind is op z’n zachtst gezegd ‘not amused’ over het gedrag van Kortman. “Wij hebben hem twee keer uitgenodigd om een vergadering van het Bissinghbestuur bij te wonen. Bij de eerste liep hij boos weg en de tweede keer kwam hij niet opdagen. Een poging van iemand die wilde bemiddelen liep op niets uit. Deze meneer kwam bij mij met de mededeling. ‘Het wordt niets, Jan gaat toch zijn eigen weg!'”

  Vechtpodium
  “Vorig jaar heb ik, ondanks zijn gedrag daarvoor, hem gevraagd om mee te doen tijdens de opening van het Vechtpodium. In eerste instantie weigerde hij, omdat hij vond dat wij gewonnen hadden. Een hele rare gedachtegang, die ik niet kan begrijpen.” Later kwam Kortman op deze beslissing terug en zong hij zijn lied, om af te sluiten met de woorden: ‘Volgend jaar doen we het weer op het Vrijthof’. Onbegrijpelijk en een slecht voorbeeld van ego, zo meent Dunnewind. “Daarmee schoffeerde hij de gehele organisatie van deze geweldige avond. Daar werden wij met zijn allen niet blij van!”

  Een nieuwe poging om de strijdbijl te begraven zal er niet komen vanuit de organisatie. “Wij als bestuur gaan niet meer in gesprek met meneer Kortman.”

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.